flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Судові виклики у виді SMS-повідомлення»

31 травня 2019, 15:15

                                                                               «Судові виклики у виді SMS-повідомлення»

Більшість людей  хоч раз у житті звертались до суду з того чи іншого питання чи з’являлись на виклик суду. Виклики до суду, згідно до Цивільного процесуального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та Кодексу України про адміністративні правопорушення здійснюються судовими повістками про виклик.

Судова повістка надсилається поштою рекомендованим листом із повідомленням або через кур'єрів за адресою, зазначеною стороною чи іншою особою, яка бере участь у справі. При цьому не завжди листоноша може застати адресата вдома вчасно, а пересилання пошти завжди займає певний час, тому часто повістки отримуються запізно, або ж з довідкою листоноші про невручення адресату з тієї чи іншої причини. Відповідно до частини 9 статті 130 Цивільного процесуального кодексу України, у разі відмови адресата одержати судову повістку, листоноша робить про це відповідну відмітку та повертає її до суду. Особа, яка відмовилась одержати судову повістку, вважається повідомленою.

Однак на даний час для зручності громадян і з їх власної згоди, Державною судовою адміністрацією та судами України вживаються заходи до покращення становища з надсиланням повісток. Одним із таких способів було обрано запровадження послуги у вигляді надсилання тексту судової повістки у вигляді SMS -повідомлення.

SMS-повідомлення це – тіж самі судові повістки про виклик до суду, які надсилаються судом учаснику судового процесу у вигляді SMS-повідомлення на його номер мобільного телефону. Текст судової повістки може бути надісланий судом учаснику SMS-повідомленням лише після подання ним до суду заявки про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення. Така заявка оформляється безпосередньо в суді або шляхом роздруковування та заповнення учасником форми, яка розміщена на офіційному веб-сайті суду. Повістка надсилається учаснику судового процесу на його мобільний телефон, який вказаний у тексті заявки.

Формування тексту повістки, її облік та відправка у вигляді SMS здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду. Така повістка додається до електронної обліково-статистичної картки справи як документ у справі, після чого автоматично доставляється у вигляді SMS на номер мобільного телефону учасника. SMS-повідомлення від суду надходять до усіх абонентів мобільних операторів. В автоматизованій системі документообігу суду автоматично формується довідка про доставку чи недостаку SMS-повідомлення. Така довідка роздруковується та приєднується до матеріалів справи.

Якщо в учасника процесу виникли обставини, що перешкоджають отриманню ним SMS-повідомлення (наприклад, телефон втрачено, заблоковано чи змінився номер тощо), він зобов’язаний невідкладно повідомити про це суд, оскільки судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися на номер мобільного телефону, який вказано в  заявці.

Хочу звернути увагу на те, що одна SMS-повістка, яка формується в автоматизованій системі документообігу суду, при відправленні стороні по справі, ділиться на декілька   SMS-повідомлення. Це пов’язано із значною кількістю символів, букв, цифр тощо. Так, наприклад,  за перший квартал 2019 року Піщанським районним судом Вінницької області учасникам справ було надіслано 189 SMS-повісток, відповідно 973 SMS-повідомлень. В цивільній справі о 17.57 годині позивачу З. було відправлено SMS-повістку на його мобільний телефон, яку було ним отримано в той же день о 19.01 годині. Отримання SMS-повісток в електронному вигляді це зручно та вчасно, що дозволяє спланувати свою роботу кожній людині.

Водночас варто зазначити, що SMS-повістки є більш швидким та  ефективним засобом повідомлення осіб про розгляд  справи в суді, це економія часу та коштів, оскільки для направлення та отримання звичайної повістки  необхідно більше часу, що пов’язано з графіком та режимом роботи  суду  та поштового зв’язку.  

Отримавши заздалегідь SMS-повістку, кожна людина планує та розраховує свій день та час.

 

 

           Секретар судового засідання                           Валентина Курасевич

(газета "Піщанські вісті"  №21-22 (10047-10048) від 22 березня 2019 року)