flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не зроблений вчасно крок до примирення переростає у кілометри

13 серпня 2018, 16:29

Не зроблений вчасно крок до примирення переростає у кілометри

В сучасному світі відбувається швидка глобалізація різних процесів, розвиток усіх галузей та сфер суспільного життя. Не є винятком ментальність людини, що трансформується одночасно з розвитком усіх згаданих аспектів.

Майже кожен з нас рано чи пізно стикається з сімейними та трудовими  проблемами, з сусідськими конфліктами та порушенням прав .

Зазвичай у таких випадках ви звертаєтесь до суду, на який законом покладено обов’язок та повноваження вирішити цю проблему.

Це правильний, але не єдиний шлях вирішення конфлікту. Ніхто, крім вас не знає краще, що саме  вам потрібно і що ви очікуєте в результаті його розв’язання. Тільки ви і ваш «супротивник» є «власниками» конфлікту та причин, що зумовили його виникнення та посилення. Тому й ефективне вирішення конфлікту відбудеться лише за умов вашої активної участі в його розв’язанні.

Судове рішення від вас майже не залежить, оскільки його приймає суд, для якого найважливішим є дотримання законності, а не врахування ваших особистих потреб та інтересів.

Ви хотіли б вирішити конфлікт позасудовим способом, але не знаєте, як знайти спільну мову з іншою стороною конфлікту? Тоді вам на допомогу приходить медіація - процедура врегулювання конфлікту під час переговорів між його сторонами за допомогою медіатора.

Медіатор - це спеціально підготовлений нейтральний, неупереджений, незацікавлений у предметі вашого спору фахівець, який створює сприятливі умови для перемовин учасників конфлікту,налагоджує спілкування та порозуміння сторін конфлікту, сприяє виявленню дійсних потреб та інтересів сторін конфлікту, організовує спільну працю учасників конфлікту над пошуком взаємоприйнятого його вирішення та мирного завершення, послаблює емоційне напруження.

Медіатор не приймає рішення по врегулюванню вашого конфлікту і не дає порад щодо можливих варіантів його вирішення. Рішення приймається виключно сторонами.

Медіація не позбавляє права на звернення до суду, водночас ця процедура має відчутні переваги перед судовим розглядом, а саме:

-вільне розпорядження своїм часом. Ви спільно з медіатором встановлюєте порядок зустрічей і тому не «прив’язані» до розкладу роботи суду;

-оплата послуг медіатора є меншою,  ніж судові витрати, або взагалі відсутня, що дозволяє зекономити чималі кошти. Досягнення домовленості у певних випадках надає можливості повернути половину сплаченого судового збору;

- учасники конфлікту самостійно, хоча й за підтримки медіатора, виробляють прийняте для них рішення, тоді як судове рішення від них не залежить;

-спільне вирішення конфлікту дозволяє вас зберегти, відновити, а інколи й розширити взаємини, запобігти виникненню конфліктів у майбутньому;

Спільно напрацьована у ході медіації угода підвищує рівень виконання сторонами конфлікту прийнятого ними рішення.

Результатом  медіації може бути оформлені угодою домовленості сторін конфлікту щодо шляху його врегулювання з чітко визначеним порядком виконання(хто,що, коли, де і як). У разі наявності судового спору в результаті медіації може бути укладена мирова угода, якою буде завершено судовий спір.

Медіація допомагає оптимізувати процес вирішення конфліктів, зробити його швидким та ефективним, а також навчити сторони вирішувати спірні питання в майбутньому. Саме медіація є тим фактором, який здатен позитивно впливати не лише на правову культуру спілкування громадян, але й дозволяє уникати таких негативних чинників, як тривалість судового процесу, його можлива заангажованість та перевантаженість судів.

    Впровадження в Україні інституту альтернативних способів вирішення спорів сприятиме поліпшенню доступу громадян до правосуддя та скороченню навантаження на суди, а отже, допоможе скоротити строки розгляду справ та відсоток оскаржуваних рішень, зменшити судові витрати, поліпшити якість судових рішень та досягнути примирення між сторонами.

Після набрання чинності 15.12.2017 р. новими процесуальними кодексами була запроваджена нова для нашої судової системи процедура – врегулювання спору за участю судді, що проводиться за згодою сторін до початку розгляду справи по суті. Про проведення процедури врегулювання спору за участю судді суд постановляє ухвалу, якою одночасно зупиняє провадження у справі. У разі недосягнення сторонами мирного врегулювання спору повторне проведення врегулювання спору за участю судді не допускається.

Спільні наради проводяться за участю всіх сторін, їхніх представників та судді. Під час проведення спільних нарад суддя, зокрема, пропонує сторонам надати пропозиції щодо шляхів мирного врегулювання спору та здійснює інші дії, спрямовані на мирне врегулювання спору сторонами. Судді надано право запропонувати сторонам можливий шлях мирного врегулювання спору.

Під час закритих нарад суддя має право звертати увагу сторони на судову практику в аналогічних спорах, пропонувати стороні можливі шляхи мирного врегулювання спору.

Важливо, що під час врегулювання спору суддя не має права надавати сторонам юридичні поради та рекомендації, а також здійснювати оцінку доказів у справі. Інформація, отримана будь-якою зі сторін та суддею під час проведення врегулювання спору, є конфіденційною, протокол наради не ведеться, не здійснюється фіксування технічними засобами. Також під час врегулювання спору за участю судді забороняється використовувати портативні, аудіотехнічні пристрої, здійснювати фото- і кінозйомку, відео-, звукозапис. Крім того, у разі припинення врегулювання спору з підстав, які не передбачають фактичного врегулювання у вигляді мирової угоди, примирення, відмови від позову тощо, справа передається на розгляд іншому судді.

Отже, в цих змінах до процесуальних кодексів знайшли відображення основні принципи медіації: добровільність участі, свобода виходу з процесу медіації для всіх учасників; конфіденційність зустрічі та обмеження доступу до інформації; нейтральність, безсторонність та незалежність медіатора.

Така ознака медіації як конфіденційність сприяє мінімізації ризику публічного розголошення конфлікту, що може бути особливо важливим, наприклад, у справах, які є наслідком сімейних конфліктів, або у випадках, коли існують побоювання, що конфліктна ситуація може вплинути на ділову репутацію суб’єктів спору.

Неформальність та гнучкість процедури дозволяє сторонам контролювати як процес медіації, так і результат вирішення спору.

Дуже важливим показником є непередбачуваність результатів медіації, адже рішення не нав’язується сторонам, вони приймають його самостійно. Диспозитивність цієї процедури значно вища, ніж офіційного судового процесу. Процедура медіації сприяє тому, що сторона може погодитися з таким правовим результатом врегулювання конфлікту, з яким вона навряд чи погодиться в результаті повноцінного змагального процесу.

Впровадження в Україні інституту альтернативних способів вирішення спорів сприятиме поліпшенню доступу громадян до правосуддя та скороченню навантаження на суди, а отже, допоможе скоротити строки розгляду справ та відсоток оскаржуваних рішень, зменшити судові витрати, поліпшити якість судових рішень та досягнути примирення між сторонами. 

Більш детальну інформацію з даного питання можна отримати в Піщанському районному суді Вінницької області.

 

 

 

Помічник судді Піщанського

              районного суду  Л.Володавська