flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Навчання щодо порядку оголошення в розшук обвинуваченого в кримінальному провадженні

31 серпня 2023, 16:33

31 серпня 2023 року секретарем судового засідання Піщанського  районного суду Вінницької області Валентиною КУРАСЕВИЧ для працівників апарату суду   було проведено навчання  щодо застосування положень Кримінального процесуального кодексу України, які регулюють порядок оголошення  в розшук обвинуваченого в кримінальному провадженні. Зокрема увагу присутніх було звернуто на те, що відповідно до статті  318 КПК України, Судовий розгляд здійснюється в судовому засіданні з обов’язковою участю сторін кримінального провадження, крім випадків, передбачених цим Кодексом. У судове засідання викликаються потерпілий та інші учасники кримінального провадження. Відповідно до п. 1 ч. 7 ст. 42 КПК України обвинувачений зобов’язаний прибути за викликом до суду, а в разі неможливості прибути за викликом у призначений строк - заздалегідь повідомити про причини неприбуття.

Якщо обвинувачений, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема, наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з’явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття,  до нього  може бути застосовано привід. Привід полягає у примусовому супроводженні особи, до якої він застосований, особою, яка виконує ухвалу про здійснення приводу до місця її виклику в зазначений в ухвалі час.

Однак, якщо  обвинувачений  ухиляється від явки до суду,   будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду кримінального  провадження, а заходи приводу результатів не дали,  суд своєю ухвалою оголошує, розшук обвинуваченого, який ухилився від суду, організацію виконання якої доручає слідчому та/або прокурору та зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його розшуку.

Також, присутні обговрили проблемні питання, які виникають при направленні вказаних ухвал  суду для виконання, внесення відповіданих даних до ОСК на кримінальні провадження щодо здійснення приводу обвинуваченого, зупинення провадження у разі оголошення його розшуку, виконання привалду та відновлення провадження в кримінальному провадженні.