flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь секретарів судового засідання в семінарі щодо бронювання залів судових засідань

03 серпня 2023, 13:27

02 серпня 2023 року  секретарі судового засідання Піщанського  районного  суду Вінницької області  Валентина КУРАСЕВИЧ, Людмила ЛАСКА та Олена ЯВОРСЬКА   взяли участь у навчальному  семінарі «Бронювання залів в сервісі захищеного  відеоконференцзв’язку ЄСІТС», який проводився  на платформі професійної мережі "Феміда".

Проведення даного семінару  було зумовлено внесенням 18 липня 2023 року Наказом ДСА України № 331  змін до Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового  засідання, затвердженої наказом ДСА України від 06 червня 2022 року № 156, які  зокрема передбачають  впровадження механізму бронювання залів судових засідань інших судів у підсистемі відеоконференцзв’язку. Зокрема, відповідно до вимог процесуального законодавства України учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів або в приміщенні іншого суду, визначеного судом. У такому випадку засобами підсистеми відеоконференцзв’язку здійснюється бронювання залів судових засідань та інших приміщень, призначених для забезпечення участі осіб в судовому засіданні в режимі відеоконференцзв’язку як безпосередньо в самому суді, так і у приміщенні іншого суду.

Зокрема, під час семінару до слухачів було доведено інформацію, що для належного функціонування механізму бронювання відповідальна особа кожного суду  має вносити в підсистему відеоконференцзв’язку інформацію про зали судових засідань (їх кількість, доступну дату і час для бронювання тощо) та постійно підтримувати в актуальному стані таку інформацію

 Керуючись наявною інформацією про доступні/недоступні зали судових засідань в інших судах, що міститься в підсистемі відеоконференцзв’язку відповідальна особа суду в підсистемі відеоконференцзв’язку під час створення планової відеоконференції обирає суд та доступний для вибору зал судових засідань і час проведення відеоконференції. Вибір залу здійснюється у режимі календаря, в якому попередньо відображається інформація про вже заброньовані зали, а також про вільну дату і час для бронювання інших залів судових засідань. Результат про підтвердження чи відмову в бронюванні автоматично відображається в підсистемі відеоконференцзв’язку у відповідній плановій відеоконференції та додатково надсилається на адресу електронної пошти відповідальної особи суду, якому доручається забезпечення проведення відеоконференції.

Також заначено, що суддя під час розгляду питання про можливість взяття участі учасника справи в судовому засіданні в режимі відеоконференції може отримувати  від секретаря судового засідання відповідну інформацію про доступність  залу судового засідання,  на підставі чого  приймати  рішення щодо бронювання необхідного залу судового засідання в іншому суді.