flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведено навчання щодо взаємодії суду із ЗМІ та журналістами

28 червня 2023, 16:54

28 червня 2023 року помічником судді Мариною ОСАДЧУК для працівників апарату Піщанського районного суду Вінницької області  було проведено навчання  щодо взаємодії суду із ЗМІ та журналістами.

Зокрема, було зазначено, що  відвідування судових засідань суду представниками ЗМІ здійснюється без попередньої акредитації за пред’явленням службового посвідчення, крім випадків проведення закритих судових засідань відповідно до приписів чинного процесуального законодавства України. Представники ЗМІ, як і інші учасники судового процесу та особи, присутні на відкритому судовому засіданні, можуть використовувати портативні аудіо-технічні засоби відповідно до чинного законодавства України.  Присутнім наголошено, що проведення в залі судових засідань фото- і кінозйомки, теле-, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового розгляду справи допускається за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі на підставі відповідної ухвали суду.

Також, окремо увагу звернуто на правила поводження представників ЗМІ під час судового засідання та  на особливості фото- і відеозйомки у приміщенні суду, де знаходяться відвідувачі в очікуванні інших судових засідань.

Наголошено, що присутні у залі судового засідання журналісти не є учасниками процесу, а є просто спостерігачами, яким законодавством не надано можливості задавати питання суддям або сторонам у справі в ході судового засідання, а тому  за неповагу до суду і судді винні особи притягаються до відповідальності.