flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівник апарату суду та її заступник підвищили кваліфікацію в НШСУ

10 квітня 2023, 09:59

3–7 квітня 2023 року Вінницький навчальний центр Національної школи суддів України проводив  підготовку та підвищення рівня кваліфікації керівників і заступників керівників апаратів місцевих, апеляційних судів, Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду, до якої долучилися також  керівник апарату Піщанського районного суду Вінницької області Трач Тамара Василівна та її заступник Брайлян Олена Василівна.

До уваги слухачів  було запропоновано такі теми:

-          роль керівника апарату суду в налагодженні судової комунікації;

-          основи побудови ефективної команди (тімбілдінг);

-          лідерство: розвиток професійних та моральних якостей керівника-лідера;

-          впровадження сервісів для вразливих категорій громадян, створення волонтерської служби при суді;

-          інформаційна безпека в Україні: захист персональних даних у суді;

-          цифровізація правосуддя: впровадження штучного інтелекту в органах системи правосуддя;

-          актуальні питання функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи;

-          трудові правовідносини в умовах воєнного стану: огляд законодавчих змін та актуальної судової практики;

-          порядок формування суддівського досьє;

-          порядок бронювання військовозобов’язаних осіб за судами на період мобілізації та на воєнний час;

-          організація роботи апарату суду в умовах воєнного стану: дії керівника апарату суду в кризових ситуаціях та в умовах надзвичайного стану;

-          організація роботи з охорони праці, цивільного захисту та пожежної безпеки в установах судової системи;

-          застосування  антикорупційного законодавства в судах в умовах воєнного стану;

-          інформаційна війна: як вийти переможцем;

-          етика працівників судів: міжнародні стандарти та національне регулювання. Етичні основи судової діяльності та професійна етика працівників апарату суду. Правила поведінки працівника суду та інформаційна гігієна під час війни;

-          публічні виступи: основи ораторської майстерності та судової риторики.

Крім того, у межах підготовки також було проведено онлайн-апробацію тренінгу “Роль керівника апарату в судовому адмініструванні”, під час якого для слухачів  було розкрито  історію створення інституту судового адміністрування і запровадження посади керівника апарату суду, проінформовано   про основні аспекти такого інституту із прикладами США, Канади, західних країн Європи. Окрему увагу  звернуто на   установи і організації, що визначають стандарти сучасного судового адміністрування та    інструменти вимірювання ефективності суду. Також присутні обговорили   зовнішню і внутрішню комунікацію керівника апарату суду, розкрили  принципи загальних видів управлінських відносин, зокрема основні моделі взаємодії голови суду з керівником апарату суду.

 Також перед слухачам була запропонована доповідь на тему: «Способи мотивації працівників апарату суду»,  під час якої було розкрито  мотиваційні внутрішні та зовнішні чинники, перелік цілей нематеріальної мотивації і розкрито фактори, які впливають на сприйняття нематеріальної мотивації.

Увагу присутніх було звернуто  на  роль керівника апарату для впровадження концепції “Людиноорієнтований суд” через концепцію надання судових послуг та ставлення до відвідувачів і варіанти допомоги вразливим особам в суді.

Окрема доповідь була присвячена тематиці стресостійкості працівників суду як запоруці забезпечення права на доступ до правосуддя в умовах війни чи надзвичайного стану.

Крім того, присутні обговорили  взаємодію керівника апарату суду із службою судової охорони, правоохоронними органами, адвокатурою, з громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування.