flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дата набрання судовим рішенням законної сили: відбулася оперативна нарада працівників апарату суду

26 квітня 2021, 16:58

26 квітня 2021 року було проведено оперативну нараду працівників апарату Піщанського районного суду Вінницької області, під час якої обговорено лист    ТУ ДСА України у Вінницькій області від 23 квітня 2021 року № 02-22/1271   щодо наявності можливих фактів невнесення до автоматизованої системи документообігу суду відомостей про дату набрання рішенням законної сили.

Зокрема,  керівник апарату суду Трач Т. В. зазначила, що пунктом 2.7 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів від 26.11.2010 №30 (у редакції від 2.04.2015 №25), передбачено внесення до автоматизованої системи відомостей щодо набрання судовим рішенням чинності. У ньому вказано, що в разі закінчення строку для подання апеляційної скарги до автоматизованої системи вносяться відомості щодо набрання судовим рішенням законної сили. Ця інформація відображається в системі користувачем відповідно до його функціональних обов’язків. Відомості про набрання судовим рішенням законної сили (в тому числі за результатами розгляду справи судом апеляційної чи касаційної інстанції) вносяться до АСДС та надсилаються до Реєстру засобами АСДС відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого Радою суддів України.  Зокрема, дату набрання рішенням законної сили на судові рішення, які ухвалюються під час перебування справи  в провадженні судді, встановлюють помічники судді, а в разі набрання рішенням законної сили після передачі справи до канцелярії  суду – відповідні працівники канцелярії, не пізніше наступного дня після набрання рішенням законної сили.

 Відповідальність за організацію в суді своєчасного правильного та повного внесення до АСДС відомостей про набрання судовим рішенням законної сили (у тому числі за результатами розгляду справи судом апеляційної чи касаційної інстанції), надсилання таких відомостей до Реєстру несе керівник апарату суду або особа, яка виконує його обов'язки. Разом з тим, на підставі проведеного ДП «Інформаційні судові системи» аналізу виявлено випадки  прострочення встановлення ДНЗС на рішення Піщанського  районного суду Вінницької області. Однак після проведеної перевірки було забезпечено негайне внесення до АСДС інформації про набрання судовими рішеннями законної сили, а також  встановлено причини невнесення вказаних відомостей вчасно.

А тому, присутнім наголошено, з метою  недопущення  випадків прострочення внесення ДНЗС на судові рішення,  відповідальним працівникам суду здійснювати контроль за своєчасністю внесення даних відомостей до АСДС, а також в разі скасування судового рішення  проставляти відмітку  про  те, що дата набрання законної сили не буде встановлена, для відображення відповідної інформації в Єдиному державному реєстрі судових рішень.