flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз ст. 107 КПК України «Застосування технічних засобів фіксування кримінального провадження»

03 листопада 2022, 15:16

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов’язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень Кримінального процесуального Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Під час судового засідання ведеться журнал судового засідання, в якому зазначаються такі відомості:

1) найменування та склад суду (слідчий суддя);

2) реквізити кримінального провадження та відомості щодо його учасників;

3) дата і час початку та закінчення судового засідання;

4) час, номер та найменування процесуальної дії, що проводиться під час судового засідання, а також передані суду під час процесуальної дії речі, документи, протоколи слідчих (розшукових) дій і додатки до них;

5) ухвали, постановлені судом (слідчим суддею) без виходу до нарадчої кімнати;

6) інші відомості у випадках, передбачених цим Кодексом.

 Журнал судового засідання ведеться та підписується секретарем судового засідання.

Однак, учасники судового провадження мають право отримати копію запису судового засідання, зробленого за допомогою технічного запису, в разі сплати судового збору, встановленому законодавством.

 Копіювання має здійснюватись у приміщенні суду співробітником суду в присутності учасника судового провадження, що звернувся за копією, і на представлений ним технічний носій.

Фіксування судового засідання здійснює секретар судового засідання.

Так, наприклад, на даний час у Піщанському районному суді  фіксування судового засідання здійснюється за допомогою програмним забезпеченням «Акорд» та системи відеоконфеферції «EASYCON».

Комплекс фіксування судового засідання в режимі звуко-запису, відеозапису, та відеоконференцзв’язку із встановленим програмним забезпеченням «Акорд» здійснює цифровий багатоканальний аудіо, відеозапис та відеоконференцзв'язок судового розгляду справи за допомогою звуко- та відео- записувального технічного засобу, що включає в себе створення фонограми судового процесу (судового засідання) та інших процесів. Комплекс забезпечує належне фіксування, зберігання, копіювання (дублювання) і використання інформації, яка відображає хід судового процесу (судового засідання) та інших процесів.

Програмне забезпечення «Акорд» здійснює повноцінне і всебічне забезпечення звуко- та відеозапису судового засідання.

Сервіс Eаsycon дозволяє учасникам судового процесу приймати участь у судових засіданнях дистанційно шляхом відеоконференції. Для його використання необхідно мати електронний цифровий підпис (ЕЦП).

Завдяки сервісу EasyCon користувачі отримують можливість взяти участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції дистанційно, не прибуваючи до суду.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасникам процесу необхідно зареєструватися на сайті Easycon.

Перед проведенням сеансу відеозв’язку обов’язково секретарем судового засідання перевіряється налаштування відеокамери та мікрофона. З основної сторінки обрати пункт меню «Мої конференції».

Секретар судового засідання запрошує учасника справи на трибуну. Учаснику відео конференції (учаснику провадження) необхідно підтвердити участь у судовому засіданні натисканням кнопки «Так». Лише після цього відкриється сторінка відеоконференції. У вікні з’явиться зображення учасника конференції та зображення залу суду.

Після виходу на трибуну будуть бачити і чути інші учасники судового засідання.

В залежності від стадії судового засідання організатор конференції (секретар судового засідання) може запрошувати та видаляти з трибуну учасників судового засідання в режимі конференції. Щоб завершити сеанс зв’язку, натискається відповідна кнопку .

Для того, щоб приймати участь в судовому засіданні дистанційно в режимі відеоконференції, учаснику справи необхідно за 5-ть днів до дати судового засідання направити до суду відповідну заяву(клопотання) із доказами направлення копії цієї заяви іншим учасникам справи. В заяві слід вказати електронну адресу (емейл), яка використовується особою для авторизації на сайті Easycon.

Завдяки EASYCON користувачі , перебуваючи на великій відстані, співрозмовники можуть вільно спілкуватися, бачити і чути один одного, обмінюватися документами та будь-якою іншою інформацією у цифровому форматі.

Однак, система «Eаsycon» є складової мережі  Інтернет. Тому, якщо в суді з певних причин відсутня мережа Інтернету, відеоконференцію за допомогою системи «Eаsycon», неможливо провести. В таких випадках розгляд справи відкладається на іншу дату з технічних причин.

 

Секретар судового засідання                                            Валентина КУРАСЕВИЧ