flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Застосуваня ст. 247ЦПК України та Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання

02 листопада 2022, 11:52

Відповідно до ст. 247 ЦПК України ,суд під час судового розгляду справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу в порядку, передбаченому Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів). За заявою будь-кого з учасників справи або за ініціативою суду повне фіксування судового засідання здійснюється за допомогою відеозаписувального технічного засобу (за наявності в суді технічної можливості та за відсутності заперечень з боку будь-кого з учасників судового процесу).

 Фіксування судового засідання технічним засобом здійснюється  секретарем  судового засідання. Однак, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

 Повне або часткове відтворення технічного запису судового засідання здійснюється на вимогу учасника справи, або за ініціативою суду.

Технічний запис судового засідання є додатком до протоколу судового засідання і після закінчення судового засідання приєднується до матеріалів справи.

  Учасник справи має право отримати копію технічного запису судового процесу за умови сплати судового збору, який встановлюється законом.

Процес фіксування судового процесу технічними засобами являє собою офіційну діяльність суду, яка передбачає послідовне відтворення ходу судового засідання. Технічне фіксування розпочинається з моменту відкриття судового засідання та завершується проголошенням судового рішення у справі. Носій інформації, на який здійснювався технічний запис судового засідання, є додатком до журналу судового засідання і після закінчення судового засідання приєднується до матеріалів справи.

 Фіксування судового засідання технічними засобами є досить важливим. Його переваги можна розглядати з різних аспектів. Перш за все, фіксація судового засідання за допомогою технічних засобів є однією з гарантій захисту прав, свобод і інтересів осіб. По-друге, фіксування судового процесу є засобом реалізації гласності у цивільному процесі. Кожна зацікавлена особа має можливість проглянути матеріали конкретної справи чи прослухати хід процесу. Фіксація судового засідання є засобом дотримання судом процесуальних строків, і водночас зобов’язує суд діяти тільки у відповідності до приписів нормативно-правових актів, внаслідок чого відбувається позитивний вплив на якість правосуддя та відповідальність суддів. Досить значимим є те, що фіксування судового засідання технічними засобами робить неможливим перекручення фактично досліджених обставин по справі, дозволяє достовірно зафіксувати докази, показання свідка, експерта.

 Фіксування судового процесу технічними засобами фактично забезпечує:

 1) дисциплінованість і відповідальність як учасників судового процесу у справі, так і суддів;

 2) можливість запобігати порушенням порядку вчинення процесуальних дій;

 3) додержання законності та інших засад судочинства в судових засіданнях;

 4) неупереджене ставлення суддів до учасників судового процесу. Найважливішим є те, що повна фіксація судового процесу технічними засобами впливає на підвищення рівня судочинства та забезпечує право на справедливий суд, забезпечує певні демократичні зрушення у судовому розгляді.

Фіксування судового процесу (судового засідання) технічним засобом здійснює секретар або інший працівник апарату суду.  

Підготовка до звукового запису:   Секретар або інший працівник апарату суду перед початком роботи зобов'язаний: - перевірити комплекс звукозапису на відсутність ознак втручання в його конструкцію, - включити комплекс звукозапису, зареєструватись у системі; - перевірити годинник та календар комплексу звукозапису на предмет відповідності поточним даті та часу; - перевірити наявність вільного місця на внутрішньому носії комплексу звукозапису; - перевірити працездатність пристроїв, провести тестування для перевірки того, що складові комплексу звукозапису (мікрофони, мікшер тощо) працюють нормально та запис іде правильно. 

Операція тестування здійснюється у такій послідовності: - ініціювати режим тестового запису; - у примітці до помітки початку запису вказати "Тестовий запис"; - виголосити речення "Тестовий запис засідання від "(дата)" у справі номер..."; - говорити за порядком у кожний мікрофон речення "Тестування мікрофона № ..."; - зупинити режим тестового запису; - прослухати тестовий запис і перевірити рівень запису звуку. У разі виявлення ознак втручання, порушення цілісності пломб, непрацездатності, неможливості налагодження коректної роботи комплексу звукозапису секретар або інший працівник апарату суду зобов'язаний терміново повідомити адміністратора та суддю (головуючого у судовому засіданні) про такі обставини.  Дані про результати перевірки вносяться до Журналу судового засідання або Протоколу судового засідання.  Звуковий запис судового процесу (судового засідання) починається з моменту відкриття судового засідання. Під час звукового запису секретар або інший працівник апарату суду здійснює поточний контроль якості запису, шляхом прослуховування через навушники, контроль рівня запису в спеціальній області у програмі звукового запису та контроль працездатності комплексу звукового запису шляхом спостереження за його станом. У разі необхідності секретар або інший працівник апарату суду звертається до судді (головуючого у судовому засіданні) з проханням звернутися до учасників судового процесу говорити голосніше. У разі виявлення ознак непрацездатності обладнання комплексу звукозапису секретар або інший працівник апарату суду доповідає судді (головуючому у судовому засіданні) про неможливість подальшого звукового запису судового процесу (судового засідання) та повідомляє про це адміністратора. Після закінчення судового засідання секретар або інший працівник апарату суду: - зберігає, роздруковує, підписує Журнал судового засідання або виготовляє та підписує  Протокол судового засідання та приєднує до справи; - створює архівну копію фонограми; - перевіряє якість запису архівної копії фонограми; - архівну копію фонограми передає архіваріусу; - створює робочу копію фонограми; - робочу копію фонограми долучає до судової справи.

 

Секретар судових  засідань                                                                 О.В.Яворська