flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ІНФОРМАЦІЯ про практику відкладення суддями Піщанського районного суду Вінницької області адміністративних справ під час пандемії за період з 18.03.2020 р. по 30.09.2020 р.

23 жовтня 2020, 09:25

ІНФОРМАЦІЯ

 про практику відкладення

суддями Піщанського районного суду Вінницької області

 адміністративних  справ під час пандемії

за період з 18.03.2020 р. по 30.09.2020 р.

 

            На виконання листа Сьомого  апеляційного адміністративного суду від  06 жовтня 2020  року № 02.5-09/27889/2020  Піщанським районним судом Вінницької області проведено аналіз  практики відкладення суддями Піщанського районного суду Вінницької області  адміністративних справ  під час пандемії за період з 18.03.2020 р. по 30.09.2020 р.

З метою запобігання виникненню та поширенню гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, беручи до уваги Постанову Кабінету Міністрів України  від 11 березня 2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19»,  розпорядженням в.о. голови  Піщанського районного суду Вінницької області № 1 від 17 березня 2020 року, в Піщанському  районному суду Вінницької  області з 17 березня 2020 року було запроваджено особливий режим роботи.

Здійснення правосуддя в Піщанському районному суді Вінницької області було організувано таким чином,  щоб мінімізувати відвідування приміщення суду та  зменшити  ризик захворювання як працівників суду, так і учасників процесу.

 Зокрема було припинено проведення особистого прийому громадян керівництвом суду; заборонено допуску у судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань, що призначені на конкретну дату; заборонено допуск у судові засідання та приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань, а пропуск до приміщення суду здійснюється  виключно громадян у вдягнутих засобах індивідуального захисту.

Також,  із врахуванням звернень Ради суддів України та Вищої ради правосуддя учасникам справи було роз’яснено  про можливість подання заяви про відкладення  розгляду справ у зв’язку з карантином або заяви про розгляд справ у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами, якщо їх участь у розгляді не є обов’язковою, а  також рекомендовано всі документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання, заяви про ознайомлення з матеріалами справи тощонадсилати до суду  поштовий зв’язком або в електронному вигляді на електронну адресу суду (inbox@psh.vn.court.gov.ua),  та через особистий кабінет в системі «Електронний суд» (https://cabinet.court.gov.ua).

В перші тижні запровадження карантину спостерігалася тенденція, згідно якої більшість учасників процесу дійсно утрималися від відвідування приміщення суду.

Дані судової статистики   вказують на те, що  в період запровадження карантину та особливого  режиму роботи Піщанського  районного суду Вінницької продуктивність роботи  впала  в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Зокрема, в період з 18 березня 2020 року по 30 вересня 2020 року,  в провадженні Піщанського  районного суду Вінницької області перебувало лише п’ять адміністративних справ, що на 40 % менше ніж в аналогічному періоді 2019 року. Потягом вказаного періоду суддями Піщанського  районного суду Вінницької області було розглянуто п’ять адміністративних справ, що на 14 % менше ніж в аналогічний період 2019 року.

Слід зазначити, що  всі адміністративні справи, які  перебували на розгляді суддів Піщанського  районного суду Вінницької області в період з 18 березня 2020 року по 30 вересня 2020 року стосувалися оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності, особливості розгляду яких встановлені в статті 286 КАС України.

У випадку надходження від учасників справи  заяв чи клопотань про відкладення судового засідання   у зв’язку з неможливістю прибути до суду через введенні карантині заходи, дані клопотання та заяви задовольнялися судом та  розгляд справ відкладався  з урахуванням карантинних обмежень.

По адміністративних  справах,  у яких було достатнього матеріалів для їх розгляду та від сторін або їх представників надійшли заяви чи клопотання про проведення розгляду справи без їхньої участі,  суддями Піщанського районного суду Вінницької області  приймалося відповідне судове рішення про задоволення чи про відмову в задоволенні позовних вимог.

Клопотань про участь судовому засіданні в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів, можливість проведення ких була передбачена змінами внесеними  Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)”,   від учасників  адміністративних справ за час карантину до Піщанського  районного суду Вінницької області не надходило.

Після набрання чинності  17 липня 2020 року  Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», за заявами учасників справи судом не поновлювалися процесуальні строки, встановлені нормами КАС України, з причин поважності  їх пропуску через

обмеження, впроваджені у зв’язку з карантином та не продовжувалися процесуальні строки, встановлені судом через неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк  через  обмеження, впроваджені у зв’язку з карантином, оскільки такі заяви на адресу суду від учасників справ не надходили.

На даний час   робота Піщанського  районного суду Вінницької області, як більшості судів в Україні,  почала стабілізуватися і виходити на докарантинний рівень, а розгляд  адміністративних справ здійснюється відповідно до вимог процесуального законодавства з урахуванням карантинних обмежень.

 

 

Голова

Піщанського  районного суду

Вінницької області                                                                         А. А. Гринишина

 

 

Осадчук
(04349) 2-25-02