flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУДОВА ХРОНІКА (за січень – лютий 2014 року)

03 березня 2014, 14:23

 СУДОВА ХРОНІКА

(за січень – лютий 2014 року)

           

Протягом січня – лютого 2014 року суддями  Піщанського районного суду Вінницької області було опрацьовано близько 365 справ і матеріалів.

За вказаний період до суду було передано 99 справ в порядку кримінального судочинства.

 Найбільшу кількість становили кримінальні правопорушення проти власності. За вказаний період судом було розглянуто 2 кримінальних провадження про крадіжки. За викрадення  металу на суму 200 гривень, з приміщення СВК «Прогрес», до 80 годин громадських робіт засуджено жителя с. Студена  Дмитра Р. Обвинувальний вирок за вчинення крадіжки, із призначенням покарання у виді штрафу  в розмірі 1 020 гривень,  винесено відносно ще одного жителя с. Студена Григорія Х., який викрав труби з ВАТ «СБК «Водопроект». Розглянуто кримінальне провадження відносно Артема Д., якого було засуджено за відкрите викрадення мобільного телефону у громадянина Володимира Б. Жителю с. Трибусівка, Івану П., за заподіяння  колото-різаної рани жительці с. Грабарівка - Катерині К.,  та викрадення у неї грошей в сумі понад 3 000 гривень, було призначено покарання у виді 7 років 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна.

Питому вагу серед кримінальних проваджень, які перебували на розгляді суддів Піщанського районного суду в січні – лютому 2014 року становили кримінальні провадження про злочини проти життя та здоровя особи. Одну особу, Ігора Т., жителя м. Вінниці, було засуджено до обмеження волі з іспитовим строком, за нанесення жителю смт. Піщанка, Євгену І., умисних середньої тяжкості тілесних ушкоджень. Судом було розглянуто 3 кримінальні провадження, в яких особи обвинувачувалися у спричиненні  умисних легких тілесних  ушкоджень.

За порушення правил адміністративного нагляду, а  саме за самовільне залишення місця проживання з метою ухилення від адміністративного нагляду, до 2 місяців арешту засуджено неодноразово судимого Віктора О., жителя с. Гонорівка.

Піщанським районним судом було умовно-достроково звільнено від подальшого відбування покарання 25 осіб. Двом особам невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі, було замінено більш м’яким покаранням, у виді обмеження волі, відносно 20 осіб встановлено адміністративний нагляд.

В січні – лютому 2014 року суддями районного суду було розглянуто близько 92 позовних заяв, скарг, подань, клопотань, які надійшли в порядку цивільного судочинства.

 Найбільшу кількість становили цивільні справи за позовами про визнання права власності на майно внаслідок спадкування, яких до суду за вказаний період надійшло понад 30. Було розглянуто 10  цивільних справ за позовами банківських установ до фізичних осіб про стягнення заборгованості за кредитними договорами, про звернення стягнення на майно, яке перебуває в іпотеці, а також про виселення боржників. Відповідно до рішень, ухвалених за результатами розгляду спорів даної категорії  до стягнення присуджено 224 797 гривень. Піщанським районним судом було задоволено 6 позовних заяв про розірвання шлюбу, визнано обґрунтованими 10 позовів про стягнення аліментів на утримання дітей, в тому числі повнолітніх, які продовжують навчатися. Розглянуто також  2 спори,  що виникають із договорів купівлі-продажу та договорів найму та одну цивільну справу за позовом про поновлення на роботі.

Крім того, на розгляді суду перебувало 15 заяв, які надійшли  в порядку окремого провадження, в результаті розгляду яких судом встановлено 5 фактів проживання особи із спадкодавцем однією сімєю не менше п’яти років, визнано 2 факти належності особі правовстановлюючих документів, встановлено 2 факти родинних відносин, встановлено факт проживання однією сімєю чоловіка і жінки без реєстрації шлюбу та факт батьківства.

            Піщанським районним судом як місцевим адміністративним судом розглядалися справи в порядку адміністративного судочинства, яких в суді в січні – лютому 2014 року перебувало 10. Суддями було задоволено 4 позови фізичних осіб до інспекторів відділів ДАІ про визнання їхніх дій протиправними та скасування постанов про накладення штрафу. Визнано обґрунтованим позов Тетяни Д. до інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю про визнання дій інспектора неправомірними та скасування штрафу в сумі 4 250 гривень, який задоволено повністю. Задоволено в повному обсязі також позов Олександра Т. до органів Пенсійного фонду про зобов’язання призначення, нарахування та виплати йому пенсії за віком на пільгових умовах.

 

В січні – лютому 2014 року до суду надійшло 148 адміністративних матеріалів, за результатами розгляду яких адміністративне стягнення накладено на 112 осіб. Найчастіше громадяни притягувалися до адміністративної відповідальності за вчинення дрібного хуліганства, розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв в заборонених законом місцях або появу у громадських місцях у п’яному вигляді, а  також за вчинення насильства в сімї.

В зв’язку з набранням чинності 14 грудня 2013 року Законом України від 19 листопада 2013 року, яким внесено зміни до ст.. 130 КУпАП, збільшилася кількість накладення на осіб адміністративного стягнення у виді штрафу за  керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Зокрема, за вказане порушення правил дорожнього руху штраф в розмірі від 3 400 до 5 100 гривень було накладено на 10 осіб на загальну суму 34 000 гривень, з яких порушниками добровільно сплачено 20 400 гривень. За вчинення правопорушення, передбаченого ст.. 130 КУпАП трьох осіб позбавлено права керування транспортними засобами на строк від 1 до 2 років, до 4 осіб застосовано адміністративний арешт на строк від 7 до 15 діб. Також, одну особу, жителя с. Яворівка – Сергія К., притягнуто до адміністративної відповідальності за ст.. 124 КУпАП із застосуванням штрафу в розмірі 340 гривень за те, що він не врахувавши дорожньої обстановки, не дотримався безпечної дистанції та безпечного інтервалу між транспортними засобами, та допустив зіткнення з іншим транспортним засобом.

            Таким чином, протягом січня – лютого 2014 року Піщанським районним судом було розглянуто понад 290 справ і заяв. Станом на 01 березня 2014 року на розгляді суду перебувала 71 справа.

 

О. І. ФАРТУХ

Голова Піщанського

районного суду