flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ практики розгляду цивільних справ про право приватної власності на жилий будинок за 2 півріччя 2013 року в порівнянні з минулим роком.

11 березня 2014, 09:18

                                                                                                    УЗАГАЛЬНЕННЯ

            практики розгляду цивільних справ про право приватної власності на жилий будинок за 2 півріччя 2013 року в порівнянні з минулим роком.

 

            На виконання плану роботи Піщанського районного суду на 1 півріччя 2014 року, проведено узагальнення практики розгляду цивільних справ про право приватної власності на жилий будинок за 2 півріччя 2013 року в порівнянні з минулим роком.

 

У Конституції України закріплено основні правові принципи регулювання відносин власності, головним із яких є принцип рівного визнання й захисту усіх форм власності (статті 13, 41 Конституції України).

Відповідно до статті 13 Конституції України власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству. У такій редакції конституційна норма не лише покладає на власника обов’язки, а й орієнтовно вказує на його зобов’язання.

Статтею 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право власності набувається у порядку, визначеному законом.

Використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.

Під правом володіння власністю визнається юридично забезпечена можливість фактичного панування власника над майном, не пов’язана з використанням його властивостей.

Право користування власністю  ̶  це юридично забезпечена можливість власника добувати з належного йому майна корисні властивості.

Під правом розпорядження розуміють юридично забезпечену можливість власника визначати долю майна.

            При визначенні моменту набуття права власності слід враховувати як особливості самого майна, так і особливості оформлення права власності, які теж суттєво впливають на визначення моменту виникнення (набуття) права власності.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, визначені у главі 24 Цивільного кодексу України (, зокрема із правочинів.

Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна); якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації  ̶  з моменту прийняття його до експлуатації; коли ж право власності на нерухоме відповідно до закону підлягає державній реєстрації  ̶  з моменту такої реєстрації. У разі необхідності право власності на незавершене будівництво, за наявності визначених законом умов, може бути зареєстровано органом, який здійснює державну реєстрацію нерухомого майна (стаття 331 ЦК). З такого ж моменту виникає право власності на перероблену річ, створену з використанням іншої речі (матеріалу).

Слід мати на увазі, що у разі визнання відповідачем позову суд ухвалює рішення про задоволення позову лише у випадках наявності для того законних підстав. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд відмовляє у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує розгляд справи (частина четверта статті 174 Цивільного процесуального кодексу України (далі – ЦПК).

            При розгляді питання виникнення права приватної власності на будинок (квартиру) необхідно зазначити, що основою забезпечення житлових потреб громадян є право приватної власності. Воно може виникати різними способами, серед яких найпоширенішими є будів­ництво, купівля, отримання будинку в спадщину, придбання житло­вого будинку (квартири) за договорами міни, дарування, довічного утримання тощо.      Придбання квартир може здійснюватися двома способами — за ринковими цінами та на аукціоні.

Визначальним у цих випадках є момент переходу всього комплек­ту прав і обов'язків від одного власника до іншого. Саме цим дого­вори дарування житла відрізняються від спадкоємства.

Визначаючи особливості переходу права власності на житло за правом спадкування, варто зазначити, що спадкоємство здійснюєть­ся за законом і заповітом. Якщо немає спадкоємців ані за законом, ані за заповітом, або жоден зі спадкоємців не прийняв спадщини, або вони позбавлені спадщини, житло переходить до держави.      Спадко­ємство виникає у разі смерті громадянина, який мав житло за правом приватної власності.

Зміст права приватної власності виражається через правомочно­сті власника житла — володіння, користування, розпорядження від­повідно до ст. 12 Закону України "Про власність" з особливостями, визначеними Житловим кодексом України.

 

            Судам підвідомчі спори, пов'язані з правом приватної власності на жилий будинок, зокрема:

а) про визнання права власності на будинок або його частину (частку), витребування цього майна з чужого незаконного володіння, усунення будь-яких порушень зазначеного права, хоча б ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння і відшкодування заподіяних цим збитків;

б) про виділ частки з будинку (поділ будинку), що є спільною власністю (частковою чи сумісною);

в) про надбудову, прибудову або перебудову будинку і підсобних будівель, якщо є дозвіл виконкому місцевої ради, але проти цього заперечують інші учасники спільної частковоївласності;

г) про визначення порядку користування жилим будинком;

д) про зміну розміру часток будинку, що знаходиться вспільній частковій власності;

є) про право привілеєвої купівлі частки в спільній частковій власності на будинок;

ж) про визнання недійсними договорів купівлі-продажу, міни, дарування будинку і т.ін.;

з) про компенсацію, пов'язану із зниженням цінності будинку, викликану діяльністю підприємств, організацій.

 На протязі 2012 року в провадженні Піщанського районного суду знаходилося 491 цивільна справа.

З цієї кількості лише одна цивільна справа була з категорії спорів про право власності та інші речові права, в задоволенні позовних вимог по якій було відмовлено, в зв'язку з тим, що позов було подано неналежним відповідачем. 196 справ із загальної кількості є про визнання права власності на майно внаслідок спадкування. 40 з них є справами у яких суть позову полягала у визнанні права власності на житловий будинок(чи його частину).

В другому півріччі 2013 року Піщанським районним судом розглянуто 30 позовів про визнання права власності на житловий будинок внаслідок спадкування.

Позовні заяви про відповідали вимогам чинного законодавства, до них додавалися необхідні документи.

Справи про розглядалися у строки, встановлені законодавством.

Рішення та ухвали відповідали вимогам, встановленим ЦПК України.

Рішення по даній категорії справ не оскаржувались в апеляційному порядку.

Помічник судді                                     Л.Володавська