flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ практики застосування суддями Піщанського районного суду Вінницької області норм закону про кримінальну відповідальність за вчинення злочинів, передбачених ст.ст. 204, 210, 211 КК України протягом 2012 – 2013 років

03 березня 2014, 14:27

                                                                                                                 УЗАГАЛЬНЕННЯ

практики застосування суддями 
Піщанського районного суду Вінницької області 
норм закону про кримінальну відповідальність за вчинення злочинів, передбачених ст.ст. 204, 210, 211 КК України протягом 2012 – 2013 років.
На виконання листа апеляційного суду Вінницької області № 190/1-09/2014 від 13 лютого 2014 року, Піщанським районним судом Вінницької області проведено узагальнення практики розгляду справ про злочини у сфері господарської діяльності передбачених ст.ст. 204, 210, 211 Кримінального кодексу України за 2012 – 2013 роки. 
Мета узагальнення: виявлення недосконалостей чинного законодавства, яке регулює питання кримінальної відповідальності за злочини у сфері господарської діяльності та проблем у його застосування, які виникали у суддів Піщанського районного суду Вінницької області при розгляді справ зазначеної категорії.
Об’єкт дослідження: кримінальні справи і кримінальні провадження по обвинуваченню у вчиненні злочинів у сфері господарської діяльності, в тому числі щодо незаконного виготовлення, зберігання, збуту або транспортування з метою збуту підакцизних товарів (ст.204 Кримінального кодексу України), нецільового використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень  або з їх перевищенням (ст.210 Кримінального кодексу України), видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону (ст.211 Кримінального кодексу України),  які перебували на розгляді в Піщанського районного судді Вінницької області протягом 2012-2013 років та судові рішення, ухвалені за результатами їх розгляду.
Враховуючи специфіку злочинів у сфері господарської діяльності, в тому числі підприємницької, під час розгляду справ даної категорії суддями ретельно з’ясовувалося, які законодавчі акти регулюють відповідні відносини, і залежно від цього вирішувалося питання про наявність у діях особи порушення встановленого законом порядку зайняття такою діяльністю.
В провадженні Піщанського районного суду Вінницької області протягом 2012 – 2013 років перебувала одна кримінальна справа щодо злочинів у сфері господарської діяльності, а саме злочину склад якого передбачений ч. 1 ст. 204 КК України. Так, відповідно до вироку Піщанського районного суду Вінницької області від 10 травня 2012 року, за вчинення злочину передбаченого ст. 204 ч. 1 КК України було засуджено Раїсу Д. та із застосуванням  ст. 69 КК України призначено покарання більш м’яке ніж передбачено законом (санкція ч. 1 ст. 204 КК України – штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) у виді штрафу в розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, за те, що вона незаконно придбала у невідомої особи з метою збуту незаконно виготовлені підакцизні товари – тютюнові вироби, які зберігала з метою збуту за місцем свого проживання та реалізовувала – збувала на ринку, за що притягувалася також до адміністративної відповідальності. Розглядаючи дану справу, суд виходив з того, що предметом злочину, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК, є незаконно виготовлені алкогольні напої, тютюнові вироби та інші підакцизні товари, тобто товари, до ціни яких згідно з чинним законодавством включається акцизний збір. При цьому брався до уваги перелік підакцизних товарів визначений законами України “ Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового,          коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», “Про ставки акцизного збору та ввізного мита на тютюнові вироби”, та “Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)” та враховувалося, що перелік підакцизних товарів, визначених названими законами, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.
При цьому вважалося, що незаконно виготовленими підакцизними товарами є товари, виготовлені особою, яка не зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності або працює без отримання ліцензії, якщо відповідна діяльність підлягає ліцензуванню, або з порушенням умов ліцензування. Так, виготовлення алкогольних напоїв, тютюнових виробів відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», припускається тільки у випадку отримання виготовлювачем спеціального дозволу на таку діяльність.  Розглядаючи вищезазначену  справу, суд вважав, що придбання в розумінні ч. 1 ст. 204  КК України це одержання незаконно-виготовлених тютюнових виробів будь-яким способом (купівля, одержання в обмін на інші товари тощо), зберігання – це перебування зазначених предметів  у володінні винного: при особі, в помешканні, у схованках, а збут означає будь-які оплатні або безоплатні форми реалізації підакцизних товарів (продаж, дарування, обмін, передача в рахунок погашення боргу, відшкодування збитків). А тому кваліфікуючи дії особи за ч. 1 ст. 204  КК України, суд виходив з того, що незаконність таких дій як придбання, зберігання, транспортування для збуту, а так само збут підакцизних товарів, визначається незаконністю їх виготовлення. Тому для констатації складу цього складу злочину спеціально не встановлювалися порушення яких-небудь інших вимог законодавства, що регулюють питання обігу підакцизних товарів. А тому в дії вказаної особи, яка незареєстрована як суб’єкт підприємництва та яка не мала ліцензії на оптову чи роздрібну торгівлю, були кваліфіковані Піщанським районним судом Вінницької області як незаконне придбання з метою збуту, зберігання з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів, тобто злочин, передбачений ч.1 ст.204 КК України.
Стосовно правозастосування норм закону про кримінальну відповідальність щодо нецільового використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням (ст.210 КК України), видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону (ст.211 КК України) Піщанським районним судом Вінницької області за період 2012-2013 років напрацьовано не було.
У зв’язку з тим, що за період 2012-2013 року в провадженні Піщанського районного суду Вінницької області перебувала лише одна кримінальна справа про злочини у сфері господарської діяльності, яка розглядалася в порядку ст. 229 КПК України без дослідження доказів та допиту свідків, в суді відсутня  практика правозастосування норм закону про кримінальну відповідальність за ст. 210 КК України (щодо нецільового використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням) та ст.  211 КК України (видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону), відсутня судова практика вирішення питання пов’язаних з кваліфікацією злочинних діянь за вказаними статтями, відмежування злочинів, передбачених окремими частинами ст. 204 КК України від злочинів із суміжними складами та діянь, що не тягнуть кримінальної відповідальності, а тому особливих складнощів та проблемних питань при розгляді справ, пов’язаних із злочинами у сфері господарської діяльності не виникало.
 
 
Голова Піщанського
районного суду                                                                            О. І. Фартух
 
 
 
Чернявський 
(04349) 2-25-02