flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова хроніка (за підсумками 2013 року)

10 січня 2014, 14:24

                                                                                       С У Д О В А   Х Р О Н І К А

(за підсумками 2013 року)

           

З метою  забезпечення охорони прав і свобод людини, громадянина, власності, прав і інтересів підприємств, установ, організацій, встановленого правопорядку, зміцнення законності, виховання осіб в дусі додержання законів України, протягом 2013 року суддями  Піщанського районного суду Вінницької області було опрацьовано близько 2 150 справ і матеріалів.

За вказаний період до суду було передано 679 справ в порядку кримінального судочинства.  Найбільшу кількість в 2013 році становили кримінальні правопорушення проти власності, з яких 29 відносно 32 осіб по обвинуваченню у вчиненні крадіжки. За викрадення  грошей в сумі 500 гривень з каси кафе-бару «Доміно» до 3 років 1 місяця позбавлення волі засуджено жителя смт. Піщанка Родіона Б. За крадіжку мобільного телефону жителька смт. Піщанка, Світлана Ч. була засуджена до 100 годин громадських робіт.  До штрафу в розмірі 850 гривень був засуджений мешканець с. Студена Юрій К., який працюючи водієм СВК та транспортуючи щодня хімпрепарати для обробки та підживлення сільгоспугідь, систематично викрадав їх.

Значну кількість серед кримінальних проваджень, які перебували на розгляді суддів Піщанського районного суду в 2013 році становили кримінальні провадження про злочини проти життя та здоровя особи. Зокрема, судом було розглянуто 4 кримінальні провадження, в яких особи обвинувачувалися у заподіянні умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження, 10 кримінальних проваджень про обвинувачення у спричиненні  умисного легкого тілесного ушкодження, 1 кримінальне провадження по обвинуваченню у вчиненні кримінального провадження, передбаченого ст. 121 КК України – умисне тяжке тілесне ушкодження. Так, 7 років позбавлення волі отримав житель смт. Рудниця, Іван Г., який будучи в стані алкогольного сп’яніння, на грунті раптово виниклих неприязних відносин, на узбіччі автодороги навмисно наніс декілька ударів ногою по голові та кулаком руки в обличчя Семену Н., спричинивши останньому, згідно висновку експерта тілесні ушкодження у вигляді важкої закритої черепно-мозкової травми, забою речовини головного мозку з крововиливами в тканину мозку з порушенням черепно-мозкових функцій, що потягли за собою смерть потерпілого.

З загальної кількості кримінальних проваджень – 3 становили кримінальні провадження про злочини у сфері обігу наркотичних засобів. За незаконне зберігання  рослин коноплі та рослин маку без мети збуту, засуджено Костянтина Н. з с. Рудницьке та Наталю Б. з с. Яворівка. За перевезення з метою збуту особливо небезпечного наркотичного засобу – канабісу, масою 284,21 г,  у місця позбавлення волі – Піщанську ВК № 59, за ч. 2 ст.307 КК України на 6 років позбавлення волі, засуджено жителя м. Вінниця, раніше судимого Андрія З.

Також, Піщанським районним судом до покарання у виді обмеження волі з іспитовим строком було засуджено Олександра З. та Олександра К., які умисно заподіяли працівникові правоохоронного органу легкі тілесні ушкодження у зв’язку із виконанням ним службових обов’язків.

Андрій Б., який відбував покарання у виді позбавлення волі в Піщанській ВК УДПтС України у Вінницькій області (№ 59) був засуджений до 5 років 2 місяців позбавлення волі за злісну непокору законним вимогам адміністрації установи виконання покарання.

До 5 років позбавлення волі із позбавленням прав керування транспортними засобами на 1 рік та іспитовим строком тривалістю 2 роки Піщанським районним судом був засуджений Сергій Ч., мешканець Бершадського району Вінницької області, який розвантажуючи автомобіль, залишив його на підйомі без нагляду із працюючим двигуном, що призвело до його самовільного руху заднім ходом та наїзду на пішохода Лідію З., яка внаслідок дорожньо - транспортної пригоди від отриманих травм померла на місці пригоди.

В 2013 році суддями Піщанського районного суду було постановлено всього 63 обвинувальних вироки, з яких 5 вироків відносно неповнолітніх осіб. Всього потерпілими від злочинів визнано 33 чоловіки та 23 жінки, яким вчиненням кримінальних правопорушень завдано шкоду на суму близько 54 000 гривень.

 До 6 обвинувачених застосовано покарання у виді штрафу на загальну суму 4 420 гривень, до 9 осіб – громадські роботи, 13 осіб позбавлено волі на певний строк, 1 особі призначено виправні роботи, 4 особам призначено покарання у виді арешту. Признаючи покарання особам, які вчинили злочини, судді мали на меті не тільки кару, а  й виправлення засуджених, а також запобігання вчинення нових кримінальних правопорушень (злочинів), як засудженими, так і іншими особами.

Піщанським районним судом було звільнено від відбування покарання умовно-достроково 230 осіб, 44 особам невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі було замінено більш м’яким покаранням у виді обмеження волі, відносно 133 осіб встановлено адміністративний нагляд.

За період 2013 року на розгляді суддів районного суду перебувало 606 позовних заяв, скарг, заяв, подань, клопотань в порядку цивільного судочинства, з яких розглянуто 483 цивільні справи.

Найбільшу категорію справ становили цивільні справи за позовами про визнання права власності на майно внаслідок спадкування, яких до суду в 2013 році надійшло понад 200. Було розглянуто 54 цивільні справи за позовами банківських установ до фізичних осіб про стягнення заборгованості за кредитними договорами, про звернення стягнення на майно, яке перебуває в іпотеці, а також про виселення боржників.   Також, в 2013 році в провадженні  суду перебувало 20 спорів, що виникають із житлових правовідносин, з яких 15 справ про визнання особи такою, що втратила право на користування жилим приміщенням. В 2013 році Піщанським районним судом було задоволено 42 позови про розірвання шлюбу, 7 позовних заяв про розірвання шлюбу ухвалою суду залишено без розгляду за заявами позивачів у зв’язку з примиренням сторін. 36 цивільних справ становили спори про стягнення аліментів на утримання дітей, в тому числі повнолітніх, які продовжують навчатися. Судом було задоволено 9 спорів про позбавлення батьківських прав осіб за невиконання батьківських обов’язків. Розглянуто також  20 спорів, що виникають із трудових правовідносин. Чималу кількість становили також спори, що виникають із договорів купівлі-продажу, дарування, страхування.

Крім того, на розгляді суду перебувало 75 заяв, які надійшли  в порядку окремого провадження, про визнання фізичної особи недієздатною, про визнання особи безвісно відсутньою,  про усиновлення, про надання права на шлюб, про встановлення фактів, що мають юридичне значення (про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, про встановлення фату проживання однією сімєю).

Також, районним судом як місцевим адміністративним судом розглядалися справи в порядку адміністративного судочинства, завданням якого є захист прав та інтересів фізичних та юридичних осіб від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними владних управлінських функцій. Протягом 2013 року до суду надійшло 49 адміністративних позовів. Зокрема, 31 особа звернулася до суду з позовами про визнання дій інспекторів Державної автомобільної інспекції протиправними та скасування постанови про адміністративне правопорушення. В 23 справах позови були визнані обґрунтованими та задоволені повністю.

В 2013 році до суду надійшло 815 адміністративних матеріалів, за результатами розгляду яких адміністративне стягнення накладено на 620 осіб. Збільшилася кількість притягнення осіб до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку, зокрема за  керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, невиконання водіями вимог про зупинку, пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами, керування транспортними засобами без  відповідних документів або не пред’явлення їх для перевірки, перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонений сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху, що спричинили створення аварійної обстановки. За вказані порушення Правил дорожнього руху адміністративні стягнення було накладено на понад 200 осіб.

Крім того, до адміністративної відповідальності притягнуто за дрібне  хуліганство, тобто нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші дії, що порушують громадський порядок та спокій громадян 166 осіб, за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції 41 особа, за вчинення насильства в сімї 61 особа, за незаконне перетинання або спробу незаконного перетинання державного кордону України 38 осіб, за незаконну передачу заборонених предметів особам, які утримуються в слідчих ізоляторах, установах виконання покарання 46 осіб, за порушення правил ведення податкового обліку 22 особи, за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків по вихованню дітей 21 особа. Також, до адміністративної відповідальності особи притягалися за незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи конопель, дрібне викрадення чужого майна, порушення правил поводження з зброєю та бойовими припасами куріння тютюнових виробів у заборонених законом місцях, порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки та за вчинення інших адміністративних правопорушень, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Статистичні дані свідчать про те, що найбільше  правопорушень в 2013 році вчинялося жителями смт. Піщанка – 229, та с. Студена – 89. Також до адміністративної відповідальності було притягнуто  63 жителя с. Дмитрашківка, 67 жителів смт. Рудниця, 60 жителів с. Трудове, 42 жителі с. Миролюбівка, 37 жителів с. Гонорівка, 34 жителі с. Болган, 34 жителі с. Кукули, 35 жителів с. Трибусівка, 32 жителі с. Яворівка. Також спостерігалася тенденція до збільшення кількості правопорушень, вчинених жителями с. Чорномин, с. Ставки, с.  Грабарівка, с. Городище, с. Миколаївка, с. Рудницьке.

Переважна більшість адміністративних правопорушень вчинялася чоловіками, віком від 22 до 45 років, які ніде не працювали та не навчалися,та зловживали спиртними напоями.

В переважній кількості випадків до правопорушників застосовувалися адміністративні стягнення у виді штрафу та громадських робіт. Так, адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірах від 3 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян було застосовано до 224 осіб на загальну суму 76 000 гривень, з яких в добровільному порядку порушниками було сплачено 47 568 гривень. На  179 осіб було накладено стягнення у виді громадських робіт на строк від 40 до 60 годин. До 95 правопорушників було застосовано адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту на строк від 1 до 15 діб, до 4 осіб – виправні роботи зі сплатою на користь держави частини заробітку., до 33 осіб застосовано адміністративне стягнення у виді попередження.

Найбільшу кількість разів до адміністративної відповідальності в 2013 році притягувалися житель смт. Піщанка Артем Д. на якого адміністративні стягнення накладалися 15 разів та житель с. Грабарівка Олександр Г., який піддавався відповідальності 9 разів.

Враховуючи особу правопорушника та характер вчиненого правопорушення, суд звільнив від адміністративної відповідальності 110 осіб 8 адміністративних матеріалів було передано на розгляд трудового колективу в організацію, де працює порушник. До 26 неповнолітніх правопорушників застосовано заходи впливу, а саме – попередження.

 В 2013 році Піщанським районним судом на виконання прийнятих рішень видано 791 виконавчий документ на загальну суму 1 517 641 гривня.

Судді Піщанського районного суду Вінницької області здійснюють правосуддя на засадах поваги до честі і гідності, рівності перед законом і судом, шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав та інтересів фізичних осіб і держави, разом з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення (злочин), чи адміністративне правопорушення, був притягнутий до адміністративної відповідальності і жоден невинний не був покараний.

 

О. І. ФАРТУХ

Голова Піщанського

районного суду