flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУДОВА ХРОНІКА (за підсумками роботи в 2016 році)

17 березня 2017, 15:13
СУДОВА ХРОНІКА
(за підсумками роботи в 2016 році)
 
Останній рік був досить важким для судової системи України. Невирішеність питання кадрового забезпечення суддівського корпусу поставило на межу колапсу відправлення правосуддя також і в Піщанському районному суді, адже в 2016 році справи в Піщанському районному суді розглядалися лише одним суддею. Але навіть у такі нелегкі часи, Піщанський  районний суд робив все задля реалізації права людей на судовий захист.
          Протягом 2016 року до Піщанського районного суду Вінницької області надійшло 1662 справи та матеріали, що на 700 справ менше ніж торік. Із вказаної кількості було розглянуто  1598 справ і матеріалів.
Зокрема,  Піщанським районним судом було розглянуто 709 в порядку кримінального судочинства, з яких 55 кримінальних проваджень. З постановленням вироку було розглянуто 5 справ  про злочини проти життя і здоровя особи. Двоє осіб, які обвинувачувалися  у спричиненні умисного легкого тілесного ушкодження були засуджені до громадських робіт, одна особа за умисне спричинення легкого  тілесного ушкодження була засуджена до арешту, одній особі за спричинення легкого тілесного ушкодження було призначено покарання у виді штрафу, одна особа, визнана винною у спричиненні умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження отримала покарання у виді позбавлення волі із звільненням від відбування покарання з випробуванням.
 Також, у 2016 році Піщанським районним судом було постановлено 23 обвинувальних вироки відносно  26 осіб, які обвинувачувалися у вчиненні крадіжки. 18 засудженим за таємне викрадення чужого майна було призначено покарання  у виді позбавленні волі із звільненням від відбування покарання з випробування та встановлено іспитовий строк. Одній особі призначено покарання у виді обмеження волі з випробуванням. Одну особу за вчинення крадіжки засуджено до штрафу. Ще 6 осіб, які були визнані судом винними у вчиненні крадіжки, були засуджені до реального позбавлення волі, оскільки будучи раніше судимими за умисні злочини, маючи не зняту та непогашену судимість,  в період іспитового строку знову вчинили умисний злочин.
Крім того,  одну особу за порушення недоторканості житла було засуджено до 1 року обмеження волі.  Одній особі, засудженій за незаконне поводження зі зброєю, а саме за незаконний збут кастету без передбаченого законом дозволу  призначено покарання у виді штрафу. Одну особу було засуджено до 7 років позбавлення волі з позбавленням прав керування транспортними засобами  за порушення правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, що спричинили смерть потерпілого. Одній особі, яку було визнано винною у незаконному заволодінні транспортним засобом,  було призначено покарання у виді позбавлення волі з випробуванням та встановлено іспитовий строк. Одну особу за незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене повторно, поєднане із проникненням в інше приміщення, було засуджено до 5 років позбавлення волі.  За незаконне вирощування снотворного маку в кількості 180 рослин одній особу було призначено покарання у виді позбавлення волі з іспитовим строком. За злісну непокору  вимогам адміністрації  установи виконання покарання двоє осіб було засуджено до позбавлення волі. Одну особу за порушення правил адміністративного нагляду було засуджено до арешту. Одну особу було засуджено за вчинення злочину  проти встановленого порядку несення військової служби, зокрема військовослужбовцю за нез’явлення вчасно на службу в умовах особливого періоду, було призначено покарання у виді арешту.
 У зв’язку з відмовою потерпілих від підтримання обвинувачення судом було закрито провадження 11 справах. Одну особу було звільнено від кримінальної відповідальності  як особу, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості, та  яка щиро покаялася  та активно  спряла розкриттю злочину.  У зв’язку із добровільною здачею бойових припасів було закрито провадження та звільнено від кримінальної відповідальності  одну особу.
Відносно однієї особи, яка обвинувачувалася у вчиненні крадіжки,  судом було постановлено виправдувальний вирок, так як суд  не знайшов підстав для визнання винуватості  за відсутності  допустимих доказів, які могли бути поставлені в основу обвинувачення.
За вказаний період  Піщанським районним судом було умовно-достроково звільнено від подальшого відбування покарання 105 осіб, одній особі  невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі, було замінено більш м’яким покаранням, у виді обмеження волі. Відносно 44 осіб встановлено адміністративний нагляд.  15 осіб, було звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку. Крім того,  протягом січня-грудня 2016 року, Піщанським районним судом було розглянуто ще 239 справ  в порядку  виконання вироків, в тому числі про застосування амністії та зарахування строку попереднього ув’язнення в строк покарання.
Протягом 2016 року  в районному суді було розглянуто 460 справ, які надійшли в порядку цивільного судочинства.
 Найбільшу кількість становили цивільні справи за позовами про визнання права власності на майно внаслідок спадкування, яких за вказаний період розглянуто 176. Також, судом було розглянуто61 позовну заяву банківських установ до фізичних осіб про стягнення заборгованості за кредитними договорами. З постановленням рішенням було розглянуто 17 спорів, що виникають із договорів купівлі-продажу. Також судом було розглянуто 3 спори  про право власності, в тому числі про самочинне будівництво-2; 3 спори, що виникають із житлових правовідносин; 2 спори, що виникають із договорів оренди; 2 спори про страхування; 3 спори, що виникають із недоговірних зобов’язань, в тому числі про відшкодування шкоди - 2; 1 спір про захист честі, гідності та ділової репутації, 1 спір про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні. Крім того, в 2016 році судом було розглянуто 72 спори, що виникають із сімейних правовідносин, з яких 31 - про розірвання шлюбу, 30- про стягнення аліментів, 5 - про позбавлення батьківських прав, 2 - про відібрання дітей від матері без позбавлення батьківських прав, 1- про поновлення батьківських прав, 1 – про повернення дитини, 1 – про виключення з актового запису про народження дитини даних як про батька дитини, 1 – про стягнення додаткових витрат на дитину.
Протягом 2016 року у зв’язку із затвердженням судом мирової угоди  між сторонами  було закрито провадження у двох справах про спадкування, в одній справі про поділ майна подружжя. У зв’язку зі смертю відповідача було закрито провадження в справі про розірвання шлюбу, оскільки дані правовідносини не допускають правонаступництва. Через відмову позивача від позову було закрито провадження у справах про встановлення батьківства та про розірвання шлюбу. Враховуючи, що судом вже було розглянуто аналогічний спір між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, рішення в якому набрало законної сили, судом було закрито провадження в справі про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка продовжує навчатися. У зв’язку з подачею позивачем до суду заяви про залишення позову без розгляду, без розгляду залишено 1 позовну заяву про визнання дійсним договору купівлі-продажу, 3 позовних заяви, що випливають із договорів позики, кредиту, банківського вкладу, 1 позовну заяву про  визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням,  3 позови про розірвання шлюбу, 3 позови про стягнення аліментів, 1 позов про визнання майна спільною сумісною власністю та про поділ майна подружжя.
В 2016 році судом було розглянуто 61 справу в порядку окремого провадження. З них 3 справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою, 2 справи про усиновлення, 2 справи про надання права на шлюб, 1 справа про обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу, 48 справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, в тому числі про  встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, про встановлення факту родинних відносин, про встановлення факту проживання однією сім’єю із спадкодавцем не менше п’яти років до відкриття спадщини.
          Протягом 2016 року  Піщанським районним судом було розглянуто 22 адміністративних позови, поданих до суду з метою  захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.  Судом було прийнято 18 постанов про задоволення позовних вимог  у справах про визнання протиправними дій управлінь пенсійного фонду з нездійснення перерахунку та виплати пенсії. Також, судом було прийнято постанову про скасування державної реєстрації транспортного засобу  та витребування його з чужого незаконного володіння. Судом в порядку адміністративного судочинства було розглянуто  2 справи з приводу забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, 1 справу з приводу соціального захисту, та 1 справу про визнання незаконними та скасування рішень про об'єднання територіальних громад.
Протягом січня – грудня 2016 року Піщанським районним судом було розглянуто 350 справ про адміністративні правопорушення та накладено адміністративне стягнення на 224 особи. Зокрема, до адміністративної відповідальності було притягнуто 125 осіб – за вчинення дрібного хуліганства, 54 особи – за вчинення насильства в сім’ї,  25 осіб – за керування транспортними засобами в стані сп’яніння або під впливом лікарських засобів, що знижують увагу та швидкість реакції,  21 особу – за розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях та появу  у громадських місцях у п’яному вигляді, 16 осіб – за невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей, 15 осіб – за порушення правил адміністративного нагляду, 14 осіб – за незаконне перетинання або спробу незаконного перетинання державного кордону України, 14 осіб – за порушення порядку ведення податкового обліку, неподання та несвоєчасне подання податкової звітності, порушення порядку утримання та перерахування податків,  8 осіб – за злісну непокору законним розпорядженням або вимозі поліцейського, 8 осіб – за порушення правил дорожнього руху , що спричинило пошкодження транспортних засобів, 9 осіб – за порушення правил несення прикордонної служби, 5 військовослужбовців – за розпивання  пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, 4 особи – за недбале ставлення до військової служби, 4 особи – за порушення порядку придбання, зберігання, носіння вогнепальної, холодної зброї та бойових припасів, 3 особи – за порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці, 3 особи – за незаконне виробництво наркотичних засобів без мети збуту в невеликих розмірах,  2 особи – за порушення правил охорони  та використання територій та об’єктів. На  119 порушників правопорядку було накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на загальну суму 59 415 гривень, з яких в добровільному порядку було сплачено 23 154 гривні, які пішли на поповнення місцевого бюджету. До 63 осіб, визнаних винними у вчиненні адміністративних правопорушень,  був застосований адміністративний арешт на строк від 1 до 15 діб.  Громадські роботи були призначені 21 порушнику, 16 осіб, враховуючи обставини вчиненого правопорушення отримали від суду попередження. Відносно 5 осіб матеріали про притягнення до адмінвідповідальності було передано на розгляд трудовому колективу. За малозначністю вчиненого порушення від адміністративної відповідальності було звільнено 94 особи. За відсутністю складу та події адміністративного правопорушення справи було закрито відносно 3 осіб. У зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення  закрито справи відносно 15 осіб.
На виконання прийнятих в  2016 році судом рішень було видано 510  виконавчих документів про стягнення  на загальну суму 3 748 953, з яких 31 виконавчий лист про стягнення аліментів, 219 виконавчих листів про стягнення судового збору.  Вагомими аргументами відкритості та доступності роботи Піщанського районного суду в 2016 році  стало  збільшення кількості розглянутих справ у режимі відеоконференцзвязку та надсилання повісток у вигляді СМС-повідомлень. В 2016 році було здійсенено 2 211 викликів  осіб до суду  шляхом надсилання смс-повідомлень та проведено 129 судових засідань з використанням  режиму відеоконференцзв’язку.
 В апеляційному порядку в 2016 році скасовано 15  рішень, прийнятих Піщанським районним судом Вінницької області або 0,94%.
Підсумовуючи дані показників здійснення судочинства Піщанським районним судом Вінницької області в 2016 році, необхідно відмітити, що звітний період охарактеризувався зменшенням надходження до суду справ в порівнянні з 2015 роком. Разом з тим, стабільно високими залишаються показники розгляду  справ, що свідчить про покращення організації роботи суддів з питань недопущення порушень порядку  строків розгляду справ різних категорій.
Розглядаючи сотні  справ різних категорій, підкорюючи нові професійні обрії, стаючи ще більш відкритим для суспільства через розвиток власної комунікаційної стратегії, Піщанський районний суд продовжує нелегкий шлях до створення сильного, справедливого та незалежного суду у правовій держави.
 
 
Н. Л. ЩЕРБА

Голова Піщанського районного суду