flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУДОВА ХРОНІКА (за підсумками роботи у третьому кварталі 2016 року)

31 жовтня 2016, 09:13
С У Д О В А   Х Р О Н І К А
(за підсумками роботи у третьому кварталі 2016 року)
 
 Здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечуючи кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, Піщанським районним судом Вінницької області в третьому кварталі  2016 року було опрацьовано  близько 400 справ і матеріалів.
За вказаний період на розгляді суду перебувало 179 справ в порядку кримінального судочинства, з яких на кінець кварталу  в 132 справах було закінчення провадження.
Найбільшу кількість становили кримінальні провадження, у яких особи підозрювалися у вчинені кримінальних правопорушень  проти власності, а саме у таємному викраденні чужого майна. Зокрема,  за крадіжку  одну особу засуджено до покарання у виді штрафу в розмірі 850 гривень, одній особі призначено покарання у виді обмеження волі строком  2 роки  та звільнено від покарання із випробуванням, сім  осіб засуджено до позбавлення волі та звільнено  засуджених від відбування призначеного покарання з іспитовим строком.
Також, протягом липня-вересня 2016 року, одну особу за спричинення легких тілесних ушкоджень було засуджено до покарання у виді 200 годин громадських робіт. Ще одній особі, за вчинення аналогічного кримінального правопорушення. було призначено покарання у виді штрафу в розмірі 850 гривень.
За збут без передбаченого законом  дозволу холодної зброї «кастету» одній особі призначено покарання у виді штрафу в розмірі 680 гривень.
За незаконне заволодіння транспортним засобом – мопедом, вчинене повторно, поєднане із проникненням у приміщення, одній особі, яка мала не зняту і непогашену судимість, було призначено покарання, пов’язане з ізоляцією від суспільства: п’ять років позбавлення волі.
За злочини у сфері обігу наркотичних осіб, одну особу, якій інкримінувалося незаконне вирощування снотворного маку в кількості 182 рослини,  було засуджено до 2 років обмеження волі з випробуванням.
Також, одну особу – військовослужбовця,  за  нез’явлення вчасно на службу без поважних причин, вчинене в умовах особливого періоду, було засуджено до покарання у виді арешту на строк 6 місяців. При цьому, суд, зважаючи на відсутність обставин, які обтяжують покарання, враховуючи позитивні характеристики обвинуваченого, згідно ст. 69 КК України, при наявності кількох обставин, що пом’якшують покарання обвинуваченого та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, з урахуванням особи винного перейшов до іншого, більш м’якого виду основного покарання - арешту, не зазначеного в санкції ч. 4 ст. 407 КК України, в той час як вказана стаття передбачає покарання від 3 до 7 років позбавлення волі.
Крім того, по трьох кримінальних кримінальних провадженнях про злочини проти життя і здоров’я особи, провадження було закрито у звязку із відмовою потерпілих від підтримання обвинувачення.  З аналогічної підстави було закрито провадження відносно особи, яка обвинувачувалася у вчиненні крадіжки. Одну особу було звільнено від кримінальної відповідальності  у звязку із добровільною здачею зброї представникам влади, а провадження відносно неї закрито.
Особу яка обвинувачувалася у незаконому вирощуванні конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин, було звільнено від кримінальної відповідальності а провадження відносно неї закрито, оскільки  даною особою  злочин невеликої тяжкості було вчинено вперше, після вчинення злочину вона щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала заподіяні нею збитки.
В третьому кварталі 2016 року Піщанським районним судом було звільнено від відбування покарання умовно-достроково 33 особи,   адміністративний нагляд встановлено відносно 9 осіб, звільнено від призначеного покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку 3 особи, чотирьом особам зараховано в строк відбування покарання строк попереднього ув’язнення з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі. Крім того, судом було відмовлено  по 3 клопотаннях про направлення  звільненого від відбування покарання з випробуванням для відбування призначеного вироком та відмовлено в застосуванні амністії 6 засудженим.
На протязі третього кварталу 2016 року суддями районного суду було розглянуто близько 140 позовних заяв, скарг, подань, клопотань, які надійшли в порядку цивільного судочинства. Найбільшу кількість становили справи за позовами про визнання права власності на майно внаслідок спадкування, яких в провадженні суду перебувало 47, з яких в 45 позовні вимоги задоволено. Питому вагу становили також спори, що випливають із договорів. Так, судом було розглянуто 27 справ за позовами банківських установ до фізичних осіб про стягнення заборгованості за кредитними договорами, про стягнення заборгованості за договорами позики, а також тих, які випливають із договорів банківського вкладу. Задоволено 6 позовів про визнання договорів купівлі-продажу нерухомого майна дійсним та 2 позовні заяви про визнання особи такою, що втратила право на користування жилим приміщенням.  В двох справах задоволено вимоги про  стягнення суми страхового відшкодування. Протягом липня – вересня 2016 року  Піщанським районним судом було розірвано 7 шлюбів, визнано обґрунтованими 7 позовів про стягнення аліментів на утримання дітей, одну особу позбавлено батьківських прав.
Крім того,  в порядку окремого провадження, судом встановлено 21 факт, що мають юридичне значення, серед яких  встановлення факту належності особі правовстановлюючих документів, встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, встановлення факту проживання однією сім’єю,  в тому числі проживання із спадкодавцем не менше п’яти років до часу відкриття спадщини, встановлення факту зайнятості повний робочий день на роботах із особливо шкідливими та важкими умовами праці. Також, відповідно до рішення суду двох осіб визнано безвісно відсутніми, одній неповнолітній особі надано право на шлюб. Розглянуто одну справу про усиновлення.
В  липні-вересні 2016 року в Піщанському районному суді  як  місцевим  адміністративним судом розглянуто 5 адміністративних позовів. Зокрема, судом задоволено позовні вимоги про призначення пенсії на пільгових умовах із зменшенням пенсійного віку, по двох справах частково задоволено позовні вимоги про здійснення перерахунку пенсії, призначеної державному службовцю,по одній справі визнано обґрунтованими позовні вимоги та зобов’язано  селищну раду зняти особу з реєстрації місця проживання.
Протягом третього кварталу 2016 року до суду надійшло близько 90 адміністративних матеріалів, за результатами розгляду яких адміністративне стягнення накладено на 54 особи та до двох неповнолітніх порушників  застосовані заходи виховного впливу. Протягом вказаного періоду 10 осіб притягнуто до відповідальності за порушення правил дорожнього руху, в тому числі 6 осіб за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння, 33 особи за вчинення дрібного хуліганства, 14 осіб - за вчинення насильства в сім’ї, 4 осіб – за розпивання пива та алкогольних напоїв у заборонених законом місцях та появу  у громадських місцях у п’яному вигляді, 5 осіб – за порушення правил адміністративного нагляду, 5 осіб – за спробу незаконного перетину Державного кордону України.
В переважній кількості випадків до правопорушників застосовувалися адміністративні стягнення у виді штрафу та адміністративного арешту. Зокрема, штраф було накладено на 33 особи,  до 14 порушників застосоване адміністративне стягнення у виді  адміністративного арешту строком до 15 діб. Виконання громадських робіт  на строк від 40 до 60 годин покладено на 4 особи. Одному правопорушнику оголошено попередження.
На виконання прийнятих протягом третього кварталу 2016 року рішень судом  було видано 114  виконавчих документи на суму понад 800 тисяч гривень. В тому числі, до відділів виконавчих служб було направлено для примусового виконання 16 постанов в справах про адміністративні правопорушення та  51 виконавчий документ про стягнення судового збору.
 
Голова Піщанського районного суду

ЩЕРБА Н. Л.