flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУДОВА ХРОНІКА (перше півріччя 2016 року)

28 липня 2016, 16:10
СУДОВА ХРОНІКА
(перше півріччя 2016 року)
           
З метою  забезпечення охорони прав і свобод людини, громадянина, власності, прав і інтересів підприємств, установ, організацій, встановленого правопорядку, зміцнення законності, виховання осіб в дусі додержання законів України, протягом першого півріччя 2016 року суддями  Піщанського районного суду Вінницької області було опрацьовано понад 1 000 справ і матеріалів.
За вказаний період на розгляді в суді  перебувало 542 справи в порядку кримінального судочинства.
Протягом січня – липня 2016 року Піщанським районним судом розглянуто 24 кримінальних провадження, з них  17 справ з постановленням вироку.
Зокрема, за вказаний період 10 осіб, які вчинили крадіжки, було засуджено судом до позбавлення волі та звільнено від відбування покарання з випробуванням, та відповідно до ст.. 76 КК України покладено на засуджених обов’язки не виїжджати за межі України на постійне  проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції; повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи, навчання, періодично з’являтися для реєстрації в кримінально-виконавчу інспекцію. Іспитовий строк також був встановлений відносно одного обвинуваченого, який був визнаний судом винним у незаконному заволодінні транспортним засобом, а також щодо особи, засудженої за спричинення умисного середньої тяжкості тілесного ушкодження. За таємне викрадення чужого майна, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, поєднане з проникненням в житло чи інше  приміщення, четверо осіб були засуджені судом до реального позбавлення волі з відбування покарання у виправних колоніях. Покарання у виді арешту  на строк до 3 місяців було призначено особі, яка обвинувачувалася у  спричиненні легких тілесних ушкоджень, а також колишньому засудженому, який порушив правила, встановленого відносно нього адміністративного нагляду. Одному засудженому, який за вчинення грабежів і розбоїв відбував покарання у Піщанській ВК № 59 за злісну  непокору вимогам адміністрації установи виконання покарання, відповідно до вироку суду основний строк покарання було збільшено ще на один рік.
Протягом першого півріччя 2016 року Піщанським районним судом у зв’язку з відмовою потерпілих від підтримання обвинувачення було закрито провадження по чотирьох провадженнях, а саме в двох справах про підозруу спричиненні легких тілесних ушкоджень, по одній справі по обвинуваченню у нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості, та по одній справі про крадіжку. Один обвинувальний акт було повернуто прокурору.
За вказаний період  Піщанським районним судом було умовно-достроково звільнено від подальшого відбування покарання 55 осіб, одній особі  невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі, було замінено більш м’яким покаранням, у виді обмеження волі. Відносно 30 осіб встановлено адміністративний нагляд.  Шестеро осіб, було звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку. Крім того,  протягом січня-червня 2016 року, Піщанським районним судом до понад 200 засудженихбуло застосовано так званий «Закон Савченко» та зарахувановідбутий засудженими термін попереднього ув'язнення  в СІЗО в строк відбування покарання з розрахунку один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі. 
В січні – червні 2016 року в районному суді було розглянуто 225 справ, які надійшли в порядку цивільного судочинства.
 Найбільшу кількість становили цивільні справи за позовами про визнання права власності на майно внаслідок спадкування, яких за вказаний період розглянуто понад 90. Також, судом було задоволено 23 позовних заяви банківських установ до фізичних осіб про стягнення заборгованості за кредитними договорами. Рішеннями суду було визнано дійсними вісім договорів купівлі-продажу нерухомого майна. По   трьох цивільних справах визнано дійсними договори купівлі-продажу, задоволено вимоги за позовом про відшкодування шкоди, завданої майну фізичної особи. За вказаний період судом розглянуто 39 спорів, що виникають із сімейних правовідносин. Зокрема, в судовому порядку розірвано 17 шлюбів, з 16 осіб стягнуто аліменти на утримання їхніх неповнолітніх дітей, та повнолітніх дітей, що продовжують навчання, трьох осіб позбавлено батьківських прав. Разом з тим, 3 позовних заяви про розірвання шлюбу ухвалою суду залишено без розгляду за заявами позивачів у зв’язку з примиренням сторін. За однією особою судом визнано право власності на самочинне будівництво
В порядку окремого провадження судом було задоволено 21 заяву  про встановлення фактів, що мають юридичне значення, в тому числі про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, про встановлення факту родинних відносин, про встановлення факту проживання однією сім’єю із спадкодавцем не менше п’яти років до відкриття спадщини. Також судом трьом особам, які не досягли 18-ти років надано право на шлюб. Одну особу судом визнано померлою.
          Протягом першого півріччя 2016 року  з метою  захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, до Піщанського районного суду надійшло 23 адміністративні позови. Судом було задоволено 16 позовних заяв про визнання протиправними дій управлінь пенсійного фонду з нездійснення перерахунку та виплати пенсії.  Крім того,  відповідно до постанови суду в порядку адміністративного судочинства було задоволено адміністративний позов  Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Миролюбівської сільської ради Піщанського району Вінницької області, до Держінспекції сільського господарства у Вінницькій області, особи К., про скасування державної реєстрації транспортного засобу, витребування його з чужого незаконного володіння та повернення у власність Миролюбівської територіальної громади.
В січні –червні 2016 року  на розгляді в суді перебувало 223 справи про адміністративні правопорушення, за результатами розгляду яких адміністративне стягнення накладено на 142 осіб.  Зокрема, на 69 порушників правопорядку було накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на загальну суму 29 954 гривні, з яких в добровільному порядку було сплачено 14 314 гривень, які пішли на поповнення місцевого бюджету. До 43 осіб, визнаних винними у вчиненні адміністративних правопорушень,  був застосований адміністративний арешт на строк від 1 до 15 діб.  Громадські роботи були призначені 11 порушникам, 14 осіб, враховуючи обставини вчиненого правопорушення отримали від суду попередження. Одну особу, жителя с. Студена, за повторне протягом року керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння, було позбавлено права керування усіма транспортними засобами на строк 2 роки.
Четверо військовослужбовців прикордонного закону за недбале ставлення до військової служби та за порушення правил несення прикордонної служби, судом було притягнуто до відповідальності та накладено стягнення у вигляді арешту з утриманням на гауптвахті терміном від 1 до 5 діб.
 Відносно 76 осіб судом було закрито провадження у справі, з них в 59 випадках  - за малозначністю проступку, у зв’язку з відсутністю події та складу адмінправопорушення провадження було закрито відносно однієї особи,  по причині закінчення строків накладення адміністративного стягнення  - щодо 11 осіб, матеріали щодо 5 осіб, передано на розгляд трудового колективу. До трьох неповнолітніх  застосовано заходи виховного впливу.
Традиційно, найбільшу кількість серед вчинених правопорушень становили дрібне хуліганство та вчинення насильства в сімї, яких до суду в першому півріччі 2016 року надійшло 80 та 35 справ відповідно.
15 осіб були притягнуті до відповідальності за появу в громадських місцях в стані алкогольного сп’яніння.
Разом з тим, збільшилася кількість надходження до суду протоколів  про притягнення до адміністративної відповідальності батьків за невиконання обов’язків щодо виховання дітей, яких в першому півріччі 2016 року судом було розглянуто 13, в той як у 2015 році таких справ в провадженні суду було лише 10.
Зменшилася кількість справ, що стосуються порушень правил дорожнього руху, яких протягом січня-червня 2016 року в суді перебувало  лише 20, що на 69 справ менше ніж в першому півріччі 2015 року. Лише за керування транспортним засобами в стані алкогольного сп’яніння та за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння,  в першому півріччі 2016 року до відповідальності притягувалося 17 осіб, а за аналогічний період 2015 року адміністративне стягнення за вказане порушення було накладено на 48 водіїв.
 Також до адміністративної відповідальності притягувалися за порушення законодавства про працю, порушення порядку ведення податкового обліку, порушення правил адміністративного нагляду, незаконні виробництво та зберігання наркотичних засобів та психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах, злісну непокору законним вимогам та розпорядженням працівників міліції, порушення правил зберігання вогнепальної зброї, незаконне перетинання або спробу перетинання державного кордону, а також порушення законодавства про державну таємницю.
            Підсумовуючи результати роботи, слід зазначити, що протягом першого півріччя 2016 року Піщанським районним судом було розглянуто понад 900 справ і заяв в порядку кримінального, цивільного, адміністративного судочинства та відповідно до кодексу України про адміністративні правопорушення. На виконання прийнятих судом рішень було видано 272  виконавчих документа про стягнення  на загальну суму 2 154 425 гривень, з яких 14 виконавчих листів про стягнення аліментів. В тому числі, до податкових інспекцій для подальшого надсилання до  відділів виконавчих служб було направлено для примусового виконання 43 постанови в справах про адміністративні правопорушення та 138 виконавчих документів про стягнення судового збору на користь держави.
 
Н. Л. ЩЕРБА
Голова Піщанського районного суду