flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У З А Г А Л Ь Н Е Н Н Я практики розгляду слідчими суддями Піщанського районного суду Вінницької області клопотань про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів протягом першого півріччя 2016 року.

28 липня 2016, 16:05
У З А Г А Л Ь Н Е Н Н Я
практики розгляду  слідчими суддями
Піщанського районного суду Вінницької області
клопотань про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів протягом першого півріччя 2016 року.
 
На виконання плану роботи Піщанського районного суду Вінницької області на 2016 рік проведено узагальнення практики розгляду слідчими суддями Піщанського районного суду Вінницької області клопотань про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів протягом першого півріччя 2016 року.
 
Метою проведення узагальнення був комплексний аналіз кримінальних проваджень щодо розгляду клопотань про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів в період з 01 січня 2016 року по 30 червня 2016 року, строків та порядку їх розгляду, виявлення проблемних, спірних та неврегульованих чинним КПК питань, які виникають під час процесуальної діяльності слідчих суддів і потребують невідкладного вирішення і роз’яснення  з ціллю забезпечення однакової судової практики, виявлення недоліків, які допускаються органами досудового розслідування при підготовці та направленні до судів відповідних клопотань, дотримання процесуальних строків їх подачі та розгляду.
Поняття «заходи забезпечення кримінального провадження» чинним КПК було введено вперше. Заходами забезпечення кримінального провадження є заходи процесуального примусу, які застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених КПК, з метою досягнення дієвості цього провадження.
Процесуальна регламентація інституту заходів забезпечення кримінального провадження зосереджена в розділі ІІ КПК.
 Відповідно до ст. 131 КПК України заходами забезпечення кримінального провадження є:
1) виклик слідчим, прокурором, судовий виклик і привід;
2) накладення грошового стягнення;
3) тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом;
4) відсторонення від посади;
5) тимчасовий доступ до речей і документів;
6) тимчасове вилучення майна;
7) арешт майна;
8) затримання особи;
9) запобіжні заходи.
 КПК допускає застосування заходів забезпечення кримінального провадження із значними обмеженнями. Не допускається  застосування заходів забезпечення кримінального провадження, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:
 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;
 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;
 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням (ст. 132 КПК).
Слідчі судді Піщанського районного суду Вінницької області, розглядаючи клопотання, завжди вивчали можливість отримати для потреб досудового розслідування речі й документи, які можуть бути використанні під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні без застосування заходу забезпечення кримінального провадження.
З проведеного аналізу вбачається, що значна кількість рішень слідчих суддів у сфері застосування заходів забезпечення кримінального провадження стосується розгляду клопотань органів досудового розслідування про тимчасовий доступ до речей та документів, яких на протязі першого півріччя 2016 року до Піщанського районного суду надійшло 32.
Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.
Результати аналізу судової практики свідчать про те, що з клопотаннями про тимчасовий доступ до речей і документів, як правило, зверталася  сторона кримінального провадження з боку обвинувачення - слідчі та прокурори.
Слідчими суддями приймалися до провадження  тільки клопотання слідчих про тимчасовий доступ до речей і документів, погоджені з прокурором, який здійснює нагляд за законністю провадження досудового розслідування, до яких був доданий належним чином засвідчений витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого до слідчого судді, подається клопотання. Також клопотання перевірялися на відповідність  вимогам ч. 2 ст. 160 КПК України, яка передбачає, що в клопотанні зазначаються:
1)                     Короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв’язку з яким подається клопотання;
2)                     Правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті закону України про кримінальну відповідальність;
3)                     Речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;
4)                     Підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;
5)                     Значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;
6)                     Можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;
7)                     Обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне клопотання порушується стороною кримінального провадження.
Після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя здійснював судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться речі та документи. Та призначав клопотання до розгляду у строк, необхідний для отримання особою повістки про судовий виклик.  Якщо стороною, яка звернулася з клопотанням,  було доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання розглядалося слідчим суддею негайно без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.
За результатами розгляд клопотань органів досудового розслідування  слідчими суддями було винесено 32 ухвали, відповідно до яких клопотання слідчих задоволено та надано тимчасовий доступ до речей і документів, в тому числі і до тих, які містять охоронювану законом таємницю.
При розгляді клопотань вказаної категорії  рішення про фіксацію розгляду клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження під час досудового розслідування приймалося слідчим суддею і здійснювалося за клопотанням учасників процесуальної дії. В будь-якому випадку секретарем судового засідання вівся журнал судового засідання.
При вирішенні питання про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, слідчими суддями враховувалось, що застосування такого заходу не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що : 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для досягнення якого слідчий, прокурор звернувся з клопотанням.
При цьому слідчими суддями враховувалося, що обов'язок доведення існування зазначених обставин, КПК покладає на слідчого, прокурора, який звертається із відповідним клопотанням.
Також, слідчі судді мали на увазі, що документи і дані, які не характеризують діяльність юридичної особи та спосіб життя окремих осіб, підозрюваних у підготовці або вчиненні злочину, чи джерела і розмір їх доходів, витребовуватися оперативними підрозділами не можуть.
Проведене узагальнення засвідчило, що слідчі судді Піщанського районного суду правильно розуміють процесуальне значення тимчасового доступу до речей і документів, в повному обсязі дотримуються вимог щодо змісту ухвали про доступ до речей і документів та згідно вимог ст. 164 КПК України зазначають в ухвалі: 1) прізвище, ім’я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів; 2) дата постановлення ухвали; 3) положення закону, на підставі якого постановлено ухвалу; 4) прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи або найменування юридичної особи, які мають надати тимчасовий доступ до речей і документів; 5) назва, опис, інші відомості, які дають можливість визначити речі і документи, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ; 6) розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити зазначені речі і документи, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом; 7) строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали; 8) положення закону, які передбачають наслідки невиконання ухвали слідчого судді, суду (ст. 166 КПК).
 Особливо слідчими суддями зверталася увага на положення п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК, за змістом якого в апеляційному порядку під час досудового розслідування може бути оскаржена ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, лише у разі, якщо такою ухвалою надано дозвіл на вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа – підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.
В інших випадках ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.
В період з дня набрання чинності КПК України і станом на 21 серпня 2013 року, жодна з ухвал слідчих суддів Піщанського районного суду Вінницької області, постановлена за результатами розгляду клопотань про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів в апеляційному порядку під час досудового розслідування оскаржена не була, на них не були поданнні заперечення під час підготовчого провадження  в суді.
 
 
 
 
 
Висновки:
 
Новий КПК України покладає на слідчого суддю значний об’єм функцій та обов’язків, одночасно пред’являючи до слідчого судді підвищені вимоги щодо оперативності розгляду ним відведених до його компетенції питань, вимагає підвищеної уваги, проникливості і далекоглядності у своїх рішеннях, встановлюючи необхідність у багатьох ситуаціях ухвалювати рішення негайно, й при цьому вирішувати найбільш значущі для особи питання – питання обмеження її прав і свобод.
Проведеним узагальненням встановлено, що слідчі судді Піщанського районного суду Вінницької області в цілому якісно, в розумні строки, розглядають клопотання слідчих про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, дотримуються вимог  КПК України, що регламентують порядок їх розгляду.
  З  метою підвищення якості здійснення правосуддя слідчими суддями, недопущення  помилок та порушень норм чинного кримінального та кримінального процесуального законодавства, пропонується розглянути узагальнення на зборах суддів Піщанського районного суду Вінницької з метою доведення до відома слідчих суддів, обговорення спірних, проблемних та нерегульованих КПК питань, розроблення шляхів їх вирішення з метою забезпечення єдиної судової практики під час вирішення клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         Голова Піщанського
         районного суду                                                                  Н. Л. Щерба
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Осадчук

(04349)2-25-02