flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУДОВА ХРОНІКА (перший квартал 2016 року)

19 квітня 2016, 14:29
СУДОВА ХРОНІКА
(перший квартал 2016 року)
           
З метою  забезпечення охорони прав і свобод людини, громадянина, власності, прав і інтересів підприємств, установ, організацій, встановленого правопорядку, зміцнення законності, виховання осіб в дусі додержання законів України, протягом першого кварталу 2016 року суддями  Піщанського районного суду Вінницької області було опрацьовано понад 680 справ і матеріалів.
За вказаний період на розгляді в суді  перебувало 415 справ в порядку кримінального судочинства.
Протягом січня – березня 2016 року Піщанським районним судом розглянуто 8 кримінальних проваджень, з них  5 справ з постановленням вироку Одне кримінальне провадження було повернуто прокурору у зв’язку з встановленням судом істотних порушень  прав обвинуваченого на захист.  В кримінальному провадженні по обвинуваченню особи В. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.. 126 КК України – побої і мордування, судом було винесено ухвалу про закриття провадження  у зв’язку з відмовою потерпілої, особи О.,  від  підтримання обвинувачення.  Через відмову потерпілого громадянина В. від підтримання державного обвинувачення  було закрито  також кримінальне провадження відносно особи  М., яка обвинувачувалася у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України – спричинення легких тілесних ушкоджень.
Відповідно до вироків Піщанського районного суду Вінницької області, винесених протягом першого кварталу 2016 року за вчинення крадіжок засуджено 6 осіб, п’ять з яких суд звільнив від відбування призначеного покарання з випробуванням та встановив іспитовий строк. Одному ж обвинуваченому – громадянину Ч., який  в групі осіб з громадянкою О, викрав алюмінієву каструлю, вартістю 250 гривень, суд, враховуючи його попередні непогашені та не зняті судимості, не відбуте покарання за попереднім вироком, призначив реальну міру покарання – 3 роки 9 місяців позбавлення волі з відбуванням в виправній колонії.
На протязі першого кварталу 2016 року  Піщанським районним судом було умовно-достроково звільнено від подальшого відбування покарання 25 осіб, одній особі  невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі, було замінено більш м’яким покаранням, у виді обмеження волі. Відносно 18 осіб встановлено адміністративний нагляд.  Двох осіб, було звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку. Крім того,  протягом січня-березня 2016 року, Піщанським районним судом до 215 засуджених було застосовано так званий «Закон Савченко» та зарахувано відбутий засудженими термін попереднього ув'язнення  в СІЗО в строк відбування покарання з розрахунку один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі. 
В січні – березні 2016 року в районному суді було розглянуто 108 справ, які надійшли в порядку цивільного судочинства.
 Найбільшу кількість становили цивільні справи за позовами про визнання права власності на майно внаслідок спадкування, яких за вказаний період розглянуто 40. Також, судом було задоволено 12 позовних заяв банківських установ до фізичних осіб про стягнення заборгованості за кредитними договорами, в  трьох цивільних справах визнано дійсними договори купівлі-продажу, задоволено вимоги за позовом про відшкодування шкоди, завданої майну фізичної особи. В судовому порядку розірвано 10 шлюбів, 2 позовних заяви про розірвання шлюбу ухвалою суду залишено без розгляду за заявами позивачів у зв’язку з примиренням сторін. Протягом вказаного періоду в провадженні суду знаходилося 15 справ про стягнення аліментів на утримання дітей, з яких тільки по 8 позовні вимоги  визнано судом обґрунтованими. Відповідно до рішення суду одну особу позбавлено батьківських прав. В порядку окремого провадження судом було задоволено 10 заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення, в тому числі про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, про встановлення факту родинних відносин, про встановлення факту проживання однією сім’єю із спадкодавцем не менше п’яти років до відкриття спадщини. Також судом одній неповнолітній особі за її заявою надано право на шлюб.
          Протягом першого кварталу 2016 року  в Піщанському районному суді, як в місцевому  адміністративному суді перебувало на розгляді 17 адміністративних позовів, з яких станом на 01 квітня 2016 року судом із задоволенням позовних вимог розглянуто 14 справ. Переважну більшість серед адміністративних справ становили справи за позовами про визнання протиправними  дій управління Пенсійного фонду з приводу нездійснення нарахування, перерахунку та виплати пенсійних виплат, в яких позивачам виступали пенсіонери: колишні військовослужбовці, державні службовці, а також, особи – «чорнобильці».
В січні –березні 2016 року  на розгляді в суді перебувало 135 справ про адміністративне правопорушення, за результатами розгляду яких адміністративне стягнення накладено на 76 осіб.  Зокрема, на 37 порушників правопорядку було накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на загальну суму 20 213 гривень, з яких в добровільному порядку було сплачено 12 053 гривні, які пішли на поповнення місцевого бюджету. До 23 осіб, визнаних винними у вчиненні адміністративних правопорушень,  був застосований адміністративний арешт на строк від 1 до 15 діб.  Громадські роботи були призначені 4 порушникам, 11 осіб, враховуючи обставини вчиненого правопорушення отримали від суду попередження. Відносно 44 осіб, судом було зарито провадження у справі, з них в 39 випадках  - за малозначністю проступку, у зв’язку з відсутністю події та складу адмінправопорушення відносно однієї особи,  по причині закінчення строків накладення адміністративного стягнення  - щодо 9 осіб, матеріали щодо 2 осіб, передано на розгляд трудового колективу. До одного неповнолітнього застосовано заходи виховного впливу.
Найчастіше порушники притягувалися до адміністративної відповідальності за вчинення дрібного хуліганства, насильство в сім'ї, перебування в громадських місцях в стані алкогольного сп’яніння,  керування транспортними засобами в стані сп’яніння, інші порушення правил дорожнього руху, порушення податкового законодавства, порушення правил адміністративного нагляду. Разом з тим, збільшилася кількість надходження до суду матеріалів за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей, яких  протягом перших трьох місяців 2016 року  до суду надійшло 11, в той час, коли за увесь 2015 рік за вказаною статтею до відповідальності було притягнути лише 10 осіб. Крім того, досить високими залишаються показники надходження до суду адміністративних матеріалів за військові адміністративні правопорушення, за вчинення яких до адміністративної відповідальності в першому кварталі 2016 року було притягнуто 11 осіб.
            Підсумовуючи результати роботи, слід зазначити, що протягом першого кварталу 2016 року Піщанським районним судом було розглянуто понад 600 справ і заяв в порядку кримінального, цивільного, адміністративного судочинства та відповідно до кодексу України про адміністративні правопорушення. На виконання прийнятих судом рішень було видано 136 виконавчих документів на суму 766 849 гривень, з яких 7 виконавчих листів про стягнення аліментів. В тому числі, до податкових інспекцій для подальшого надсилання до  відділів виконавчих служб було направлено для примусового виконання 20 постанов в справах про адміністративні правопорушення та 74 виконавчих документа про стягнення судового збору на користь держави.
 
Н. Л. ЩЕРБА
Голова Піщанського районного суду