flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ причин скасування та зміни судових рішень в порядку адміністративного судочинства у першому кварталі 2016 року

04 квітня 2016, 14:46
На виконання плану роботи Піщанського районного суду Вінницької області на 2016 рік вивчено та узагальнено причини зміни та скасування судових рішень в порядку адміністративного судочинства у першому кварталі 2016 року.
Метою дослідження: є виявлення проблемних та спірних питань, які виникають при застосуванні норм матеріального та процесуального права, та в подальшому стають причиною скасування або зміни рішень, ухвалених в результаті розгляду адміністративних справ, а також вироблення пропозицій та можливих шляхів їх вирішення.
 Об’єктом вивчення були адмінстративні справи та судові рішення (постанови та ухвали), ухвалені за результатами їхнього судового розгляду, а також ухвали та постанови апеляційного адміністративного суду та Вищого адміністративного суду України, ухвалені за результатами перегляду судових рішень Піщанського районного суду по адмінстративних справах справах в апеляційному порядку та касаційному порядку.
Статтею 13 КАС України, забезпечується  апеляційне та касаційне оскарження рішень адміністративного суду, зокрема, особам, які беруть участь у справі, а також особам, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, забезпечується право на апеляційне та касаційне оскарження рішень адміністративного суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.
 Протягом першого кварталу 2016 року Піщанським районним судом  до Вінницького апеляційного адміністративного суду  було направлено 7 адміністративних  справ, в яких сторонами та іншими особами, які брали участь у справі було подано апеляційні скарги. Зокрема, до суду апеляційної інстанції було направлено 1 адміністративну справу, в якій  апеляційну скаргу подано  на постнову Піщанського районного суду, прийняту в 2015 році. Також, було оскаржено в апеляційному порядку 4 постанови та 2 ухвали, постановлені за наслідками розгляду адміністративних  справ протягом першого кварталу 2016 року.
В статтях 198-199 КАСУ України передбачено, що за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову/ухвалу суду першої інстанції, апеляційний суд має право:
1) залишити апеляційну скаргу без задоволення, а постанову/ухвалу суду - без змін;
2) змінити постанову/ухвалу суду;
3) скасувати постанову/ухвалу суду та прийняти нову постанову чи постановити нову ухвалу;
4) скасувати постанову/ухвалу  суду і залишити позовну заяву без розгляду або закрити провадження у справі;
5) скасувати ухвалу суду, яка перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направити справу для продовження розгляду;
6) визнати постанову/ухвалу суду нечинною і закрити провадження у справі.
 В результаті розгляду апеляційних скарг на постанови та ухвали  Піщанського районного суду, прийнятих за результатами розгляду адміністративних справ,  в першому кварталі 2016 року Вінницьким апеляційним адміністративним  судом без змін залишено одну постанову суду, ухвалену за результатами розгляду адміністративної справи в 2015 році, по одній справі відмовлено у відкритті апеляційного провадження, оскільки нормами КАС України не передбачене оскарження ухвали про поновлення процесуальних строку звернення  до адміністративного суду  окремо від постанови суду,  по решті справ апеляційний розгляд триває.
Проведений аналіз та відсутність скасованих та змінених постанов та ухвал суду, прийнятих в порядку адміністративного судочинства, дозволяють  зробити висновок, що судді Піщанського районного суду Вінницької області в основному правильно застосовують норми матеріального та процесуального права при розгляді адміністративних справ.
 
 
 
 
 
 
                  Помічник судді                                         М. С. Осадчук