flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

С У Д О В А Х Р О Н І К А (за підсумками роботи у третьому кварталі 2014 року)

17 жовтня 2014, 09:06

 С У Д О В А   Х Р О Н І К А

(за підсумками роботи у третьому кварталі 2014 року)

 

 Здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечуючи кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, Піщзанським районним судом Вінницької області в третьому кварталі  2014 року було опрацьовано  820 справ і матеріалів.

За вказаний період на розгляді суду перебувало 435 справ в порядку кримінального судочинства, з яких в липні-вересні 2014 року надійшло 383.

Найбільшу кількість становили кримінальні провадження, у яких особи обвинувачувалися у вчинені злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Зокрема, відповідно до вироку суду жительці м. Вінниця, Маргариті Г., було призначено покарання у виді штрафу в розмірі 17 000 гривень, за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України, а саме за те, що вона придбала та перевезла наркотичний засіб - опій, до с. Трудове Піщанського району Вінницької області, де мала намір передати його разом із продуктами харчування своєму знайомому, який відбуває покарання в Піщанській ВК (№59). Визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 309  КК України, і призначено покарання  у виді 3 років 9 місяців позбавлення волі, неодноразово судимому жителю Крижопільського району, Володимиру С., який придбав та зберігав для власних потреб без мети збуту. особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонено – концентрат з макової соломи. За незаконний посів та вирощування снотворного маку, покарання у виді 4 років позбавлення волі з випрбуванням із іспитовим строком терміном 2 роки, отримав мешканець с. Палійове, Микола  Г. До 2 років обмеження волі із звільненням від відбування призначеного  покарання з випробуванням з іспитовим строком 1 рік,  було засуджено Олега Ч., жителя смт. Піщанка, визнаного виним у незаконному придбанні, зберіганні та перевезенні без мети збуту особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено - макової соломи  та концентрату з макової соломи. Аналогічне покарання отримав житель смт. Піщанка, Андрій П., який придбав у невідомої особи, зберігав при собі  та перевіз по місцю роботи без мети збуту, особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг якох заборонено – канабіс та метадон.

Також, було судом було ухвалено 3 обвинувальні вироки за результатами розгляду справ, в яких особи обвинувачувалися у вчиненні злочинів проти власності. Жителю м. Вінниця, Олександру Л., який будучи в стані алкогольного сп’яніння, з метою заволодіння чужим майном, шляхом пошкодження металевої решітки, проник в магазин “Автозапчастини” та таємно викрав мопед “Хонда”, було призначено покарання у виді 3 років 6 місяців позбавлення волі із звільненням від його відбування з іспитовим строком терміном 1 рік 6 місяців. За крадіжку ранцевого оприскувача, вчинену в стані алкогольного сп’яніння Катерині З.,  жительці с. Миролюбівка, було призначено покарання  у виді штрафу в розмірі 850 гривень. До покарання у виді 3 років позбавлення волі з іспитовим строком терміном 1 рік засуджено жителя с. Чабанове, Анатолія П., який перебуваючи в стані алкогольного спяніння, проник в житловий будинок, звідки через розбите вікно викрав телевізор.

Суддями Піщанського районного суду розглянуто 3 кримінальних провадження про злочини проти життя та здоров’я особи. За спричинення тяжкого тілесного ушкодження у виді колючо-ріжучого поранення грудної клітки своєму чоловікові, жительці с. Миролюбівка, Ірині Г., було призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі, та з урахуванням особи обвинуваченої, перебуванням на її утриманні неповнолітньої дитини, вчинення кримінального правопорушення вперше, звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням та встановлено іспитовий строк терміном 2 роки 6 місяців. Андрію Л., жителю смт. Піщанка, який наніс удари залізним совком по різних частинах тіла своєї співмешканки Олени Д., внаслідок чого спричинив останній легкі тілесні ушкодження, судом було призначено покарання у виді штрафу в розмірі 850 гривень.

На розгляді в суді в третьому кварталі 2014 року перебувало одна справа про злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту.  Провадження у ній було закрито, оскільки обвинувачений примирився з потерпілим та повністю відшкодував йому матеріальну та моральну шкоду, завдану внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

      Відповідно до вироку суду визнано винною  у вчиненні хуліганства жительку с. Студена, Тетяну М., яка перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, без дозволу увійшла до будинку, та почала безпричинно висловлювалася на  адресу господарів брутальною лайкою, намагалась скоїти бійку, за що отримала штраф в розмірі 11 900 гривень. Проте з врахуванням того, що на утриманні обвинуваченої перебувало двоє дітей, яким не виповнилося 18 років її було звільнено від призначеного покарання  та  застосовано Закон України “Про амністію у 2014 році” .

Жителю смт. Піщанка, Ігору А., який надавав послуги за готівкові кошти у сфері грального бізнесу, використовуючи при цьому ігрові автомати, в орендованому ним приміщенні, обладнаному під гральний зал, розташованому за адресою: смт. Піщанка вул. Леніна 37, отримуючи за це прибуток, судом було призначено покарання у виді штрафу  в розмірі 23 800 гривень, а гральне обладання конфісковано.

До двох років позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік засуджено Світлану К., мешканку с. Студена, яка злісно не виконувала свої батьківські обов'язки щодо піклування про здоров 'я і фізичний розвиток свого сина Ігора П., 1997 року народження, внаслідок чого він своєчасно не здобув повної загальної середньої освіти, за період навчання в дев'ятому класі показав низький рівень знань з усіх основних предметів, та проявив незадовільну поведінку, ніде не працює і не навчається, в громадських місцях був неодноразово помічений у зловживанні спиртними напоями, хуліганських вчинках, а також вчиненні кримінальних правопорушень, знаходиться на диспансерному обліку в лікаря - невролога Піщанської лікарні планового лікування, але належного лікування через байдужість матері не отримує.

Протягом липня-вересня 2014 року Піщанським районним судом було звільнено від відбування покарання умовно-достроково 25 осіб,   невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі було замінено більш м’яким покаранням у виді обмеження волі для 14 осіб. На підставі Закону України «Про амністію в 2014 році» від 08 квітня 2014 року від подальшого відбування покарання звільнено 215 засуджених. Адміністративний нагляд встановлено відносно 47 осіб.

На протязі третього кварталу 2014 року суддями районного суду було розглянуто близько 170 позовних заяв, скарг, подань, клопотань, які надійшли в порядку цивільного судочинства. Найбільшу кількість становили справи за позовами про визнання права власності на майно внаслідок спадкування, яких до суду надійшло 72. Питому вагу становили також спори, що випливають із договорів. Так, судом було розглянуто 21 справу за позовами банківських установ до фізичних осіб про стягнення заборгованості за кредитними договорами. Відповідно до рішень, ухвалених за результатами розгляду спорів даної категорії  до стягнення присуджено 1 940 099 гривень. Розглянуто 7 позовів про визнання договорів купівлі-продажу нерухомого майна дійсним, в яких вимоги задоволено повністю. Задоволено одну позовну заяву стягнення суми страхового відшкодування. Протягом липня – вересня 2014 року  Піщанським районним судом було розірвано 13 шлюбів, визнано обґрунтованими 10 позовів про стягнення аліментів на утримання дітей, одну особу позбавлено батьківських прав.

Крім того,  в порядку окремого провадження, судом встановлено 15 фактів, що мають юридичне значення, серед яких  встановлення факту належності особі правовстановлюючих документів, встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та встановлення факту проживання однією сімєю. Також, відповідно до рішення суду  трьох осіб визнано безвісно відсутніми.

В  липні-вересні 2014 року в Піщанському районному суді  як в місцевому  адміністративному суді перебувало на розгляді 11 адміністративних позовів. Сім осіб звернулося до суду з вимогами про визнання дій інспекторів Державної автомобільної інспекції протиправними та скасування постанови про адміністративне правопорушення, чотири позови вказаної категорії судом були задоволенні. Задоволено також один адміністративний позов про визнання  протиправною бездіяльність управління Пенсійного фонду України у Крижопільському районі Вінницької області з призначення, нарахування  та виплати пенсії за віком на пільгових умовах.

Протягом третього кварталу 2014 року до суду надійшло близько 200 адміністративних матеріалів, за результатами розгляду яких адміністративне стягнення накладено на 138 осіб. Протягом вказаного періоду 40 осіб притягнуто до відповідальності за порушення правил дорожнього руху, в тому числі за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння, 30 осіб за вчинення дрібного хуліганства, 10 осіб - за вчинення насильства в сім’ї, 20 осіб – за розпивання пива та алкогольних напоїв у заборонених законом місцях та появу  у громадських місцях у п’яному вигляді, 17 осіб - за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, 8 осіб – за порушення правил адміністративного нагляду, 8 осіб – за невиконання обов’язків по вихованню дітей, 1 особу за порушення правил поводження із зброєю.

В переважній кількості випадків до правопорушників застосовувалися адміністративні стягнення у виді штрафу та адміністративного арешту. Так, адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірах від 3 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян було застосовано до 60 осіб на загальну суму 57 613 гривень, з яких в добровільному порядку порушниками було сплачено  24 225 гривень. На  43 осіб було накладено стягнення у виді адміністративного арешту строком до 15 діб. Виконання громадських робіт  на строк від 40 до 60 годин покладено на 22 особи. До одного правопорушника було застосовано адміністративне стягнення у виді виправних робіт зі сплатою на користь держави частини заробітку. У двох осіб конфісковано предмети вчинення адміністративних правопорушень. Двох осіб позбавлено права керування транспортними засобами. До одного неповнолітнього правопорушника застосовано захід впливу у виді догани. За малозначністю вчиненого адміністративного правопорушення від відповідальності звільнено 48 осіб. У зв’язку з відсутністю в діях складу адміністративного правопорушення, провадження у справі закрито відносно 6 осіб. Адміністративні матеріали відносно 4 осіб передано на розгляд трудових колективів.

            Підсумовуючи результати роботи, слід зазначити, що в липні-вересні 2014 року Піщанським районним судом було розглянуто понад 650 справ і заяв в порядку кримінального, цивільного, адміністративного судочинства та відповідно до кодексу України про адміністративні правопорушення. На виконання прийнятих рішень було видано 183  виконавчих документи на суму понад 2,5 млн гривень, з яких 10 виконавчих листів про стягнення аліментів. В тому числі, до відділів виконавчих служб було направлено для примусового виконання 115 постанов в справах про адміністративні правопорушення, 11 виконавчих документів про стягнення судового збору, 3 виконавчих листа про стягнення збитків, завданих вчиненням злочину. Станом на 01 жовтня  2014 року в провадженні суддів Піщанського районного суду  перебувало близько 50 нерозглянутих справ і матеріалів.

 

В. о. Голови Піщанського

районного суду

ГРИНИШИНА А. А.