flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

С У Д О В А Х Р О Н І К А (за підсумками роботи у першому півріччі 2014 року)

17 липня 2014, 11:00

С У Д О В А   Х Р О Н І К А

(за підсумками роботи у першому півріччі 2014 року)

З метою  забезпечення охорони прав і свобод людини, громадянина, власності, прав і інтересів підприємств, установ, організацій, встановленого правопорядку, зміцнення законності, виховання осіб в дусі додержання законів України, протягом першого півріччя 2014 року суддями  Піщанського районного суду Вінницької області було опрацьовано близько 1200 справ і матеріалів.

За вказаний період на розгляді в суді  перебувало 454 справи в порядку кримінального судочинства. Найбільшу кількість становили кримінальні правопорушення проти власності. За півроку було винесено 12 обвинувальних вироків відносно 18 осіб, яких визнано винними у вчиненні крадіжок. За викрадення чужого майна 8 осіб засуджено до позбавлення волі з іспитовим строком, двом особам призначено покарання у виді громадських робіт, реальну міру покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки отримали троє осіб, двох осіб засуджено до покарання у виді штрафу, примусові заходи виховного характеру застосовано до двох неповнолітніх.

Також, було розглянуто два кримінальних провадження по обвинуваченню осіб у вчиненні грабежу та одну справу про розбій. Так, Артему В., жителю смт. Піщанка, за відкрите викрадення мобільного телефону у Валерія Б., було призначено покарання у виді штрафу в розмірі 1 020 гривень. Покарання у виді 150 годин громадських робіт за відкрите викрадення 100 гривень у Марії П., жительки  с. Болган, отримав Віталій К.. житель с. Болган. До суворої міри покарання у виді 7 років 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією  всього майна, було засуджено жителя с. Трибусівка, Івана П, який перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, проник до будинку Катерини Ч, 1932 року народження, та застосовуючи насильство, погрожуючи останній ножем, заволодів грошима в  сумі 3 080 гривень.

Суддями Піщанського районного суду розглянуто 9 справ про злочини проти життя та здоров’я особи, обвинувальні вироки ухвалено відносно 5 осіб. За спричинення легких тілесних ушкоджень двох осіб – Якоба В., жителя с. Дмитрашківка, та Андрія Б., жителя смт. Піщанка було засуджено до покарання у виді штрафу в розмірі 850 гривень. Покарання у виді 160 годин громадських робіт, відповідно до вироку суду отримав житель смт. Піщанка, Руслан Р., який, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння,  спричинив легкі тілесні ушкодження Ользі З., шляхом нанесення ударів кулаком та взуттям по обличчю та тілу останньої. Жителю смт. Рудниця, Рамілю М., за спричинення середньої тяжкості тілесних ушкоджень у вигляді перелому ребра Сергію С., було призначено покарання у виді 1 року позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік. До покарання у виді обмеження волі з іспитовим строком за нанесення середньої тяжкості тілесних ушкоджень було засуджено жителя м. Вінниці, Ігора Т., якого, крім того, було зобов’язано відшкодувати потерпілому Євгену І., жителю смт. Піщанка, моральну та матеріальну шкоду, завдану кримінальним правопорушенням на загальну суму 12 600 гривень.

За незаконне зберігання гільзи від снаряду, без передбаченого законом дозволу, за місцем свого прооживання, жителю с. Студена, Олександру Г., було призначено покарання у виді троьох років позбавлення волі з іспитовим строком на один рік.

 За порушення правил адміністративного нагляду, а  саме за самовільне залишення місця проживання з метою ухилення від адміністративного нагляду та виїзд за межі Піщанського району без дозволу Піщанського РВ УМВС, до двох місяців арешту засуджено раніше судимих Сергія С., мешканця смт. Рудниця, та Віктора О., жителя с. Гонорівка.

Відносно п’яти осіб ухвалою суду кримінальне провадження було закрито,  у зв’язку з відмовою потерпілих від підтримання обвинувачення.

Протягом першого півріччя 2014 року Піщанським районним судом було звільнено від відбування покарання умовно-достроково 88 осіб,   невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі було замінено більш м’яким покаранням у виді обмеження волі для 8 осіб. На підставі Закону України «Про амністію в 2014 році» від 08 квітня 2014 року від відбування покарання звільнено 110 засуджених.

В першому півріччі 2014 року на розгляді суддів районного суду перебувало 307 позовних заяв, скарг, заяв, подань, клопотань в порядку цивільного судочинства.

Найбільшу категорію справ становили цивільні справи за позовами про визнання права власності на майно внаслідок спадкування, яких до суду в першому півріччі 2014 року надійшло близько 100. Було розглянуто 30 цивільних справ за позовами банків до фізичних осіб про стягнення заборгованості за кредитними договорами. Відповідно до рішень, ухвалених за результатами розгляду спорів даної категорії  до стягнення присуджено  216 тисяч 760 гривень. В першому півріччі 2014 року Піщанським районним судом було розірвано 25 шлюбів, три позовних заяви про розірвання шлюбу ухвалою суду залишено без розгляду за заявами позивачів у зв’язку з примиренням сторін. 29 цивільних справ становили спори про стягнення аліментів на утримання дітей, в тому числі повнолітніх, які продовжують навчатися. Судом було задоволено 3 позови про позбавлення батьківських прав осіб за невиконання батьківських обов’язків. Також, в провадженні  суду перебувало 3 спори, що виникають із житлових правовідносин про визнання особи такою, що втратила право на користування жилим приміщенням. Чималу кількість становили також спори, що виникають із договорів купівлі-продажу, дарування, страхування, оренди, про  відшкодування шкоди, завданої навколишньому природному середовищу.

Крім того,  в порядку окремого провадження, судом встановлено 26 фактів, що мають юридичне значення, серед яких  встановлення факту належності особі правовстановлюючих документів, встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та встановлення факту проживання однією сімєю. Також, відповідно до рішення суду одній неповнолітній дівчині надано право на шлюбу, а одну особу визнано безвісно відсутньою.

В першому півріччі 2014 року Піщанським районним судом було видано 19 судових наказів про стягнення на користь працівників нарахованої, але невиплаченої суми заробітної плати, на загальну суму 53 153 гривні.

Районним судом як місцевим адміністративним судом розглянуто 18 справ в порядку адміністративного судочинства, завданням якого є захист прав та інтересів фізичних та юридичних осіб від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними владних управлінських функцій. В першому півріччі 10 осіб звернулося до суду з вимогами про визнання дій інспекторів Державної автомобільної інспекції протиправними та скасування постанови про адміністративне правопорушення, вісім позовів вказаної категорії судом були задоволенні. Визнано також протиправними дії працівників митниці про накладення штрафу в розмірі 17 000 гривень.  Задоволено три адміністративних позови про визнання  протиправною бездіяльність управління Пенсійного фонду України у Піщанському районі Вінницької області з призначення, нарахування  та виплати пенсії за віком на пільгових умовах.

В першому півріччі 2014 року судом було розглянуто 392 справи про адміністративні правопорушення, адміністративне стягнення накладено на 311 осіб. Збільшилася кількість притягнення осіб до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень на транспорті, зокрема за  керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння, невиконання водіями вимог про зупинку, керування транспортними засобами без  відповідних документів, перевищення встановлених обмежень швидкості руху та порушення інших правил дорожнього руху, що спричинили створення аварійної обстановки. За вказані порушення Правил дорожнього руху адміністративні стягнення було накладено на понад 70 осіб.

Крім того, протягом вказаного періоду 117 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення дрібного хуліганства, 29 осіб - за вчинення насильства в сім’ї, 15 осіб за порушення  порядку ведення податкового обліку та перерахування податків, 43 особи – за розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях, появу  у громадських місцях у п’яному вигляді, 7 осіб – за порушення правил адміністративного нагляду, 7 осіб – за невиконання обов’язків по вихованню дітей, 13 осіб - за незаконну передачу заборонених предметів особам, які утримуються в установах виконання покарання, 4 особи – за порушення правил поводження зі зброєю та бойовими припасами, 2 особи – за дрібне викрадення чужого майна, 1 особу – за незаконне зберігання без мети збуту наркотичних речовин у невеликих розмірах. Також, в першому півріччі 2014 року працівниками державної прикордонної служби до суду було передано 8 адміністративних протоколів про спробу незаконного перетинання державного кордону  громадянами України та іноземцями.

В переважній кількості випадків до правопорушників застосовувалися адміністративні стягнення у виді штрафу та громадських робіт. Так, адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірах від 3 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян було застосовано до 156 осіб на загальну суму 114 736 гривень, з яких в добровільному порядку порушниками було сплачено 77 784 гривні. На  41 особу було накладено стягнення у виді громадських робіт на строк від 40 до 60 годин. До 40  правопорушників було застосовано адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту, до двох осіб – виправні роботи зі сплатою на користь держави частини заробітку. У 55 осіб конфісковано предмети вчинення адміністративних правопорушень, 4 особи позбавлено права керування транспортними засобами. До 9 неповнолітніх правопорушників застосовано захід впливу у виді попередження. За малозначністю вчиненого адміністративного правопорушення від відповідальності звільнено 43 особи. У зв’язку з відсутністю в діях складу адміністративного правопорушення, провадження у справі закрито відносно 16 осіб. Дві справи направлено на розгляд трудового колективу по місцю роботи порушників.

Підсумовуючи результати роботи, слід зазначити, що в першому півріччі 2014 року Піщанським районним судом було розглянуто понад 1 100 справ і заяв в порядку кримінального, цивільного, адміністративного судочинства та відповідно до кодексу України про адміністративні правопорушення. На виконання прийнятих рішень було видано 390 виконавчих документи на суму 1 897 977 гривень, з яких 22 виконавчих листа про стягнення аліментів. В тому числі, до відділів виконавчих служб було направлено для примусового виконання 220 постанови в справах про адміністративні правопорушення та 52  виконавчих документів про стягнення судового збору. Станом на 01 липня  2014 року на розгляді суддів Піщанського районного суду  перебувало близько 70 справ і матеріалів.

 

Голова Піщанського

районного суду

ЩЕРБА Н. Л.