flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУДОВА ХРОНІКА (за квітень 2014 року)

14 травня 2014, 10:14

 СУДОВА ХРОНІКА

(за квітень 2014 року)

           

З метою  забезпечення охорони прав і свобод людини, громадянина, власності, прав і інтересів підприємств, установ, організацій, встановленого правопорядку, зміцнення законності, виховання осіб в дусі додержання законів України, протягом квітня 2014 року суддями  Піщанського районного суду Вінницької області було опрацьовано понад 220 справ і матеріалів.

За вказаний період на розгляді в суді  перебувало 50 справ в порядку кримінального судочинства, з яких в квітні до суду надійшло 40.

Суддями Піщанського районного суду розглянуто 3 справи про злочини проти життя та здоровя особи. Покарання у виді 160 годин громадських робіт відповідно до вироку суду призначено жителю смт. Піщанка, Руслану Р., який, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння,  спричинив легкі тілесні ушкодження Ользі З., шляхом нанесення ударів кулаком та взуттям по обличчю та тілу останньої. Жителю смт. Рудниця, Рамілю М., за спричинення середньої тяжкості тілесних ушкоджень у вигляді перелому ребра Сергію С., було призначено покарання у виді 1 року позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік, якщо він не виїжджатиме за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції ; повідомлятиме інспекцію про зміну місця проживання, роботи, навчання та буде періодично з’являтись для реєстрації в інспекцію. Відносно однієї особи, жителя с. Студена, Ігоря П., який обвинувачувався у спричиненні легких тілесних ушкоджень, ухвалою суду кримінальне провадження було закрито, оскільки   потерпілий Іван Б. звернувся до суду з заявою, в якій відмовився від обвинувачення Ігоря П., оскільки ніяких претензій до нього не має.

Також,  суддями було ухвалено 2 обвинувальні вироки за результатами розгляду справ, в яких особи обвинувачувалися у вчиненні злочинів проти власності. Так, за крадіжку мобільного телефону, вчинену за попередньою змовою групою осіб, Роману М. та неповнолітньому Ігору К., жителям смт. Крижопіль, було призначено покарання  у виді позбавлення волі. Двох неповнолітніх жителів смт. Піщанка, Сергія Д. та Ярослава Х., за викрадення автомобільної магнітоли, було засуджено до позбавлення волі із звільненням від призначеного покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру  та передано під нагляд батькам.

За порушення правил адміністративного нагляду, а  саме за самовільне залишення місця проживання з метою ухилення від адміністративного нагляду, до 2 місяців арешту засуджено неодноразово судимого Сергія С., мешканця смт. Рудниця.

На протязі квітня 2014 року Піщанським районним судом було умовно-достроково звільнено від подальшого відбування покарання 15 осіб. Двом особам невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі, було замінено більш м’яким покаранням, у виді обмеження волі. Відносно 12 осіб встановлено адміністративний нагляд. Одну особу, Василя П., направлено  для відбування покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки шість місяців, призначеного вироком Піщанського районного суду за вчинення крадіжки, оскільки він не виправдав довіру суду, який встановив йому іспитовий строк, злісно не бажав стати на шлях виправлення та систематично вчиняв адміністративні правопорушення.

В квітні 2014 року суддями районного суду було розглянуто 67 позовних заяв, скарг, подань, клопотань, які надійшли в порядку цивільного судочинства.

 Найбільшу кількість становили цивільні справи за позовами про визнання права власності на майно внаслідок спадкування, яких до суду за вказаний період надійшло 15. Було розглянуто 3   цивільні справи за позовами банківських установ до фізичних осіб про стягнення заборгованості за кредитними договорами. Відповідно до рішень, ухвалених за результатами розгляду спорів даної категорії  до стягнення присуджено  173 758 гривень. Задоволено 5 позовів про розірвання шлюбу, 2 позовних заяви про розірвання шлюбу ухвалою суду залишено без розгляду за заявами позивачів у зв’язку з примиренням сторін. За вказаний період до суд надійшло 5 позовних заяв про стягнення аліментів на утримання дітей, з яких 3 визнано обґрунтованими. Відповідно до рішення суду одну особу позбавлено батьківських прав. Розглянуто також  один спір про відшкодування шкоди, завданої  безобліковим використанням електричної енергії. В порядку окремого провадження  встановлено  факт належності особі правовстановлюючих документів.  В квітні Піщанським районним судом було видано 19 судових наказів про стягнення на користь працівників нарахованої, але невиплаченої суми заробітної плати, на загальну суму 53 153 гривні.

          Протягом квітня 2014 року в Піщанському районному суді  як в місцевому  адміністративному суді перебувало на розгляді 4 адміністративних позови. Частково задоволено позов Валерія Ч. до інспектора відділу ДАІ, постанову в справі про адміністративне правопорушення змінено та звільнено його від адміністративної відповідальності у виді штрафу в розмірі 260 гривень, за малозначністю вчиненого адміністративного правопорушення та оголошено усне зауваження. Задоволено в повному обсязі позов Віктора Р. до органів Пенсійного фонду про зобов’язання призначити, нарахувати та виплати йому пенсію за віком на пільгових умовах.

В квітні 2014 року до суду надійшло 85 адміністративних матеріалів, за результатами розгляду яких адміністративне стягнення накладено на 33 особи. Протягом вказаного періоду 14 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення дрібного хуліганства, 6 осіб – за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння, 3 особи - за вчинення насильства в сім’ї, 3 особи за порушення  порядку ведення податкового обліку та перерахування податків, 1 особу – за розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях, появу  у громадських місцях у п’яному вигляді, 1 особу – за порушення правил адміністративного нагляду, 1 особу – за невиконання обов’язків по вихованню дітей.

В переважній кількості випадків до правопорушників застосовувалися адміністративні стягнення у виді штрафу та громадських робіт. Так, адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірах від 3 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян було застосовано до 22 осіб на загальну суму 18 105 гривень, з яких в добровільному порядку порушниками було сплачено 14 008 гривень. На  трьох осіб було накладено стягнення у виді громадських робіт на строк від 40 до 60 годин. До двох правопорушників було застосовано адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту, до однієї особи – виправні роботи зі сплатою на користь держави частини заробітку. У п’яти осіб конфісковано предмети вчинення адміністративних правопорушень. До трьох неповнолітніх правопорушників застосовано захід впливу у виді попередження. За малозначністю вчиненого адміністративного правопорушення від відповідальності звільнено 11 осіб. У зв’язку з відсутністю в діях складу адміністративного правопорушення, провадження у справі закрито відносно 2 осіб.

            Підсумовуючи результати роботи, слід зазначити, що в квітні Піщанським районним судом було розглянуто понад 160 справ і заяв в порядку кримінального, цивільного, адміністративного судочинства та відповідно до кодексу України про адміністративні правопорушення. На виконання прийнятих рішень було видано 70  виконавчих документи на суму 301 375 гривень, з яких 2 виконавчих листа про стягнення аліментів. В тому числі, до відділів виконавчих служб було направлено для примусового виконання 39 постанов в справах про адміністративні правопорушення та 18 виконавчих документів про стягнення судового збору. Станом на 01 травня 2014 року на розгляді суддів Піщанського районного суду  перебувало близько 60 справ і матеріалів.

 

Н. Л. ЩЕРБА

Голова Піщанського

районного суду