flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУДОВА ХРОНІКА (за березень 2014 року)

09 квітня 2014, 14:22

 СУДОВА ХРОНІКА

 (березень 2014 року)

           

Протягом березня 2014 року суддями  Піщанського районного суду Вінницької області було опрацьовано близько 160 справ і матеріалів.

В даний період до суду було передано 47 справ в порядку кримінального судочинства.

Найбільшу кількість становили кримінальні правопорушення проти власності. За вказаний період судом було розглянуто 3 кримінальних провадження про крадіжки. Зокрема, жителя с. Студена, Олександра Д., який проник на територію домогосподарства, Галини К. та викрав звідти металеву плиту, двері до груби пічного опалення, 100 кг  пшениці  та 50 кг  ячменю на загальну суму 385 гривень, було засуджено до трьох років позбавлення волі з іспитовим строком терміном 1 рік. Покарання у виді трьох років позбавлення волі із звільненням від відбування покарання терміном на один рік, було призначено Якобу Б., жителю с. Дмитрашківка за викрадення з приміщення автогаража Григорія П. бувшої у використанні акумуляторної батареї. Вадима К. з с. Студена за крадіжку банківської картки  та привласнення 1400 гривень шляхом зняття їх через банкомат, було засуджено до 3 років 3 місяців позбавлення волі.

Одну особу – Андрія Б., жителя смт Піщанка, було засуджено за вчинення злочину проти життя та здоровя особи, а саме за нанесення Ларисі К. легких тілесних ушкоджень та призначено покарання у виді штрафу в розмірі 850 гривень.

Крім того, в березні 2014 року Піщанським районним судом було умовно-достроково звільнено від подальшого відбування покарання 22 особи. Двом особам невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі, було замінено більш м’яким покаранням, у виді обмеження волі, відносно 9 осіб встановлено адміністративний нагляд.

В березні 2014 року суддями районного суду було розглянуто близько 40 позовних заяв, скарг, подань, клопотань, які надійшли в порядку цивільного судочинства. Найбільшу кількість становили справи за позовами про визнання права власності на майно внаслідок спадкування, яких до суду надійшло 17. Розглянуто 4  справи за позовами банківських установ до фізичних осіб про стягнення заборгованості за кредитними договорами. Відповідно до рішень, ухвалених за результатами розгляду спорів даної категорії  до стягнення присуджено 51 413 гривень. Піщанським районним судом було задоволено 7 позовних заяв про розірвання шлюбу, визнано обґрунтованими 4 позови про стягнення аліментів на утримання дітей, трьох осіб позбавлено батьківських прав. Судом розглянуто три спори про відшкодування шкоди, один спір, що виникає із земельних правовідносин та один трудовий спір. Суддями винесено два рішення у справах за заявами, які надійшли  в порядку окремого провадження, відповідно до яких встановлено факти належності особам правовстановлюючих документів. Крім того, в березні в провадженні суду знаходилося вісім заяв в порядку наказного провадження про стягнення на користь працівників нарахованої, але не виплаченої заробітної плати.

            На протязі березня 2014 року Піщанським районним судом, як місцевим  адміністративним судом, розглянуто 2 позови фізичних осіб до інспекторів відділів ДАІ про визнання їхніх дій протиправними та скасування постанов про накладення штрафу. В порядку адміністративного судочинства визнано протиправною бездіяльність управління Пенсійного фонду України у Піщанському районі Вінницької області з призначення, нарахування  та виплати пенсії за віком на пільгових умовах.

В березні 2014 року  до суду надійшло понад 60 адміністративних матеріалів, за результатами розгляду яких адміністративне стягнення накладено на 58 осіб. Протягом вказаного період 22 особи притягнуті до адміністративної відповідальності за вчинення дрібного хуліганства, нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші дії, що порушують громадський порядок та спокій громадян, 4 особи - за вчинення насильства в сім’ї, 2 особи – за розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або появу  у громадських місцях у п’яному вигляді, 2 особи - за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, 2 особи – за порушення правил адміністративного нагляду.

Питому вагу серед адміністративних матеріалів, які перебували на розгляді в суді становили протоколи про порушення особами правил дорожнього руху. Зокрема, за  керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, адміністративне стягнення було накладено на 9 осіб, з яких 6 осіб отримали штраф в розмір 3 400 гривень, двох осіб було позбавлено права керування транспортними засобами на строк від 1 до 2 років, одній особі призначено адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту на строк 10 діб. Одного водія притягнуто до відповідальності за ст.. 122 КУпАП – за перевищення встановлених обмежень швидкості руху, та застосовано штраф в сумі 680 гривень.

Також, до адміністративної відповідальності особи притягалися за дрібне викрадення чужого майна, незаконне перетинання державного кордону України, невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей,  та за вчинення інших адміністративних правопорушень, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Переважна більшість адміністративних правопорушень вчинялася чоловіками, віком від 22 до 45 років, які ніде не працювали, не навчалися та зловживали спиртними напоями.

В переважній кількості випадків до правопорушників застосовувалися адміністративні стягнення у виді штрафу та громадських робіт. Так, адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірах від 3 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян було застосовано до 34 осіб на загальну суму 23 103 гривні, з яких в добровільному порядку порушниками було сплачено 18 496 гривень. На  6 осіб було накладено стягнення у виді громадських робіт на строк від 20 до 60 годин. До 5 правопорушників було застосовано адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту на строк від 1 до 15 діб.

Протягом березня 2014 року Піщанським районним судом було розглянуто понад 150 справ і заяв в порядку кримінального, цивільного, адміністративного судочинства та відповідно до кодексу України про адміністративні правопорушення. На виконання прийнятих рішень було видано 62 виконавчих документи на суму 73 269 гривень, з яких 6 виконавчих листів про стягнення аліментів, 2 виконавчих листа про відшкодування матеріальних збитків, завданих злочином. В тому числі, до відділів виконавчих служб було направлено для примусового виконання 32 постанови в справах про адміністративні правопорушення та 8 виконавчих документів про стягнення судового збору. Станом на 01 квітня 2014 року на розгляді суддів Піщанського районного суду  перебувало близько 34 справ і матеріалів.

 

 

 

 В.О. голови

Піщанського районного суду

В. В. Боднар