flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ІНФОРМАЦІЯ про практику відкладення суддями Піщанського районного суду Вінницької області цивільних справ, кримінальних проваджень та справ про адміністративні правопорушення під час пандемії за період з 18.03.2020 р. по 30.09.2020 р.

23 жовтня 2020, 09:24

ІНФОРМАЦІЯ

 про практику відкладення

суддями Піщанського районного суду Вінницької області

 цивільних справ, кримінальних проваджень та справ про адміністративні правопорушення під час пандемії

за період з 18.03.2020 р. по 30.09.2020 р.

 

На виконання листа Вінницького апеляційного суду від  29 вересня 2020  року № 01-12/5/20/ЕП-7475/20 вих. Піщанським районним судом Вінницької області проведено аналіз  практики відкладення суддями Піщанського районного суду Вінницької області  цивільних справ, кримінальних проваджень та справ про адміністративні правопорушення під час пандемії за період з 18.03.2020 р. по 30.09.2020 р.
 З метою запобігання виникненню та поширенню гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, беручи до уваги Постанову Кабінету Міністрів України  від 11 березня 2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19»,  розпорядженням в.о. голови  Піщанського районного суду Вінницької області № 1 від 17 березня 2020 року, в Піщанському  районному суду Вінницької  області з 17 березня 2020 року було запроваджено особливий режим роботи.
Здійснення правосуддя в Піщанському районному суді Вінницької області було організувано таким чином,  щоб мінімізувати відвідування приміщення суду та  зменшити  ризик захворювання як працівників суду, так і учасників процесу.
 Зокрема було припинено проведення особистого прийому громадян керівництвом суду; заборонено допуску у судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань, що призначені на конкретну дату; заборонено допуск у судові засідання та приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань, а пропуск до приміщення суду здійснюється  виключно громадян у вдягнутих засобах індивідуального захисту.
Також,  із врахуванням звернень Ради суддів України та Вищої ради правосуддя учасникам справи було роз’яснено  про можливість подання заяви про відкладення  розгляду справ у зв’язку з карантином або заяви про розгляд справ у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами, якщо їх участь у розгляді не є обов’язковою, а  також рекомендовано всі документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання, заяви про ознайомлення з матеріалами справи тощонадсилати до суду  поштовий зв’язком або в електронному вигляді на електронну адресу суду (inbox@psh.vn.court.gov.ua),  та через особистий кабінет в системі «Електронний суд» (https://cabinet.court.gov.ua).
В перші тижні запровадження карантину спостерігалася тенденція, згідно якої більшість учасників процесу дійсно утрималися від відвідування приміщення суду.
У випадку надходження від учасників процесів  по цивільних  та кримінальних справах заяв чи клопотань про відкладення судового засідання   у зв’язку з неможливістю прибути до суду через введенні карантині заходи, дані клопотання та заяви задовольнялися судом та  розгляд справ відкладався з урахуванням строку, на який було запроваджено карантин.
 По цивільних справах,  у яких було достатнього матеріалів для їх розгляду та від сторін або їх представників надійшли заяви чи клопотання про проведення розгляду справи без їхньої участі,  суддями Піщанського районного суду Вінницької області  приймалося відповідне судове рішення про задоволення чи про відмову в задоволенні позовних вимог.
У випадках, коли  учасники процесу не зявлялися на розгляд цивільної чи кримінальної справи та не повідомили суд про причини неявки, або ж у разі відсутності в матеріалах справи їхніх заяв про відкладення розгляду  чи про проведення судового  розгляду без їхньої участі, з ініціативи  суду така справа не розглядалася, а  знімалася з розгляду у звязку із запровадженням карантину.
 Після набрання чинності 02 квітня 2020 року  Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)”,  судочинство по цивільних справах в Піщанському районному суді Вінницької області здійснювалося з урахуванням  внесених вказаним законом  до ЦПК України змін, які передбачали автоматичне продовження строків звернення до суду та процесуальних строків, визначених Цивільним кодексом України, зокрема і строку позовної давності,  а також   надання учасникам цивільних справ права брати участь у судовому розгляді в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів, перебуваючи за межами приміщення суду.
Надання учасникам справи можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів стало  ефективним способом, покликаним спростити доступ до правосуддя на період карантину.  У разі надходження відповідних клопотань від учасників  справи такі задовольнялися судом та постановлялися ухвали про  проведення судового засідання в  режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів учасника справи з використанням  рекомендованого Державною судовою адміністрацією сервісу «EasyCon».
Клопотань про проведення судового засідання в  режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів учасника справи  в кримінальних провадженнях, а також в провадженнях, які розглядалися слідчим суддею, за час карантину до Піщанського  районного суду Вінницької області не надходило.
Після набрання чинності  17 липня 2020 року  Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», судочинство в цивільних справах здійснювалося з урахуванням внесених змін. Зокрема, суддями ПІщанського  районного суду Вінницької області враховувалося, що перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок, тобто з 18 липня 2020 року, а останнім днем для подання особою клопотання про продовження процесуального строку, в тому числі, і строку на апеляційне оскарження, з яким пов’язане набрання судовим рішенням законної сили, є 06 серпня 2020 року.  Крім того, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлював процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визначав причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв’язку з карантином. Судом  за заявою особи також продовжувалися процесуальні строки, встановлені судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк  була зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв’язку з карантином.
Що ж стосується практики розгляду  в період карантину  проваджень слідчими суддями Піщанського районного суду Вінницької області,  слід зазначити, що  розгляд відповідних клопотань чи скарг  учасників  під час досудового  розслідування, здійснювався в звичному режимі та в порядку передбаченому КПК України. Зокрема,  у випадках неприбуття  учасників, які були належним чином повідомленні про дату, час та місце судового  розгляду,  у судове засідання, і якщо така неявка  не перешкоджала  розгляду клопотання, або ж у разі надходження від учасників відповідних заяв про проведення розгляду клопотання без їхньої участі, слідчими суддями  Піщанського районного суду Вінницької області розгляд таких  клопотань, як то арешт майна, тимчасовий доступ до речей і документів тощо,  здійснювався  у відсутності учасників, які не з’явилися, на підставі наявних матеріалів. Разом з тим, розгляд таких клопотань як обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, надання дозволу на проведення обшуку тощо,  здійснювався слідчими суддями в судовому засідання за участю учасників справ, проте з дотримання карантинних заходів.
Дані судової статистики   вказують на те, що  в період запровадження карантину та особливого  режиму роботи Піщанського  районного суду Вінницької продуктивність роботи  впала  в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Зокрема, в період з 18 березня 2020 року по 30 вересня 2020 року,  в провадженні Піщанського  районного суду Вінницької області перебувало на 20 % менше справ в порядку кримінального  судочинства та на 6% менше справ в порядку цивільного судочинства. При цьому за вказаний період  до суду надійшло  на 39% менше  справ  в порядку кримінального  судочинства та  на 5% менше справ  в порядку цивільного судочинства. Також, суддями було розглянуто істотно менше справ, ніж в 2019 році.  Зокрема,   за період з 18 березня 2020 року по 30 вересня 2020 року суддями Піщанського  районного суду Вінницької області було розглянуто майже на 36% менше кримінальних проваджень та на 33% менше цивільних справ.
Разом з тим,  за час дії карантину збільшилися показники  ефективності  розгляду справ про адміністративні правопорушення, що  перш за все пов’язано з дуже стислими строками розгляду таких справ, строк розгляду окремих з яких ставить одну добу. Так,  з 18 березгя 2020 року по 30 вересня 2020 року, в Піщанському районному суді Вінницької області перебувало на 29% більше справ про адміністративне правопорушення,  ніж в аналогічному періоді 2019 року,   з яких розглянуто на 19% більше ніж з 18 березня 2019 року по 30 вересня 2019 року.
Безсумнівно, карантин суттєво вплинув на роботу судової системи, виявивши її початкову неготовність до роботи в надзвичайних умовах. Порівняно тривалий період адаптації призвів до накопичення в судах нерозглянутих справ, однак на даний час   робота Піщанського  районного суду Вінницької області, як більшості судів в Україні,  почала стабілізуватися і виходити на докарантинний рівень.
 

 

Голова

Піщанського  районного суду

Вінницької області                                                                         А. А. Гринишина

 

 

Осадчук
(04349) 2-25-02